Πρόοδο στην πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος διαπίστωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Μιλάνο το Eurogroup. “To Εurogroup ενημερώθηκε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα θα συζητηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρονιάς.

Οι εκταμιεύσεις των ποσών που εναπομένουν για την Ελλάδα από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

O Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως για την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (αγορές ομολόγων) της ΕΚΤ. “Και τα δύο αυτά ποσά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης”, εξήγησε ο ίδιος.

Εστιάζοντας στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως τα δομικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα επανέλαβε την ανάγκη η νομισματική πολιτική να συνδυαστεί με δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Αναγνώρισε εξάλλου πως μέσα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, επετεύχθη ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πλέον η προσοχή της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε από την πλευρά του πως το πρόγραμμα ABS θα ξεκινήσει με ή χωρίς εγγυήσεις και θα είναι μεγάλο. Συμπλήρωσε δε πως “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρήσουν χέρι χέρι για να έρθει ανάπτυξη”.

Facebook Comments