Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη φθηνή χρηματοδότηση από τις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ, εκτιμά η Fitch Ratings.

Σημειώνει ωστόσο ότι οι στοχευμένες πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση του δανεισμού στη νότια Ευρώπη, αν και η αρχική ανάληψη κεφαλαίων μπορεί να είναι υψηλή.

Η συνολική όρεξη των τραπεζών για δανεισμό και η ζήτηση για πιστώσεις ενδεχομένως να παραμείνουν σε υποτονικά επίπεδα ανεξάρτητα από τις νομισματικές συνθήκες – δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης, της εταιρικής μόχλευσης η οποία συνεχίζει να είναι υψηλή και της σχετικά χαμηλής ανταγωνιστικότητας του εταιρικού τομέα στις περισσότερες χώρες της περιοχής, αναφέρει σε ανάλυση του ο οίκος.

Προσθέτει παράλληλα ότι τα νέα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν υφιστάμενο δανεισμό από προηγούμενες πράξεις LTRO της κεντρικής τράπεζας ή για να αναχρηματοδοτήσουν άλλες μορφές χονδρικής χρηματοδότησης.

Facebook Comments