Θεμελιώδης εικόνα: Πτωτική

H τιμή του χρυσού έχει μειωθεί αισθητά την εβδομάδα που μας πέρασε με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει περισσότερο από 3% αγγίζοντας τα $ 1.229 πριν από το κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Οι απώλειες έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης δυναμικής του δολαρίου με το δείκτη Dow Jones FXCM US Dollar να πατά σε φρέσκα ετήσια υψηλά που δεν είχαμε δει από τον Αύγουστο του 2013. Η ευρύτερη προοπτική για το χρυσό παραμένει πτωτική, βραχυπρόθεσμα το μέταλλο έρχεται σε περιοχή στηρίξεων καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ερχόμενη FOMC.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία έχουν υποχωρήσει, με το USD να βρίσκει δύναμη από τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Έτσι, το πολύτιμο μέταλλο επηρεάζεται αρνητικά από αυτή την εξέλιξη, καθώς βρέθηκε σε χαμηλά οκτώ μηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Κοιτάζοντας μπροστά για την επόμενη εβδομάδα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Federal Reserve την Τετάρτη. Σε περίπτωση που η ρητορική αναδείξει μια καλύτερη εκτίμηση για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, θα περιμένω το χρυσό να παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα δώσουν μια σταθερή βάση κάτω από το αμερικανικό νόμισμα.

Από την άλλη μεριά, αν δούμε τα μέλη να δείχνουν σκεπτικά μετά την κακή ανακοίνωση NFP του περασμένου μήνα, θα περιμένω στηρίξεις βραχυπρόθεσμα πίσω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας. Για να μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα μεσοπρόθεσμα ο χρυσός, θα πρέπει να δούμε ένα δυναμικό selloff στις μετοχές ή μια αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που θα ευνοήσει τις εισροές σε ασφαλή καταφύγια.

Από τεχνικής πλευράς, το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε μια μεγάλη πτωτική πορεία με το μεγάλο pivot μας στα $1258/60. Μόνο μια διάσπαση υψηλότερα θα έφερνε ξανά τους πωλητές στην περιοχή των $1280/82 και τον ΚΜΟ 200 ημερών στα $1286. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται στα 1.229 δολάρια και με μια διάσπαση ανοίγει ο δρόμος για τα $ 1206 και $ 1193. Ψάξτε για πωλήσεις την Τετάρτη μετά την FOMC από την περιοχή των $1260. MB

Facebook Comments