Δεν υπογράφουν οι περισσότερες τράπεζες τη συμφωνία εμπιστευτικότητας. Επαφές με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν χθες κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο του «εποπτικού διαλόγου» και ενόψει της ανάληψης της εποπτείας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ σε σχέση με τα stress tests υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τους κανόνες εμπιστευτικότητας που θα ισχύσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg, λιγότερες από τις μισές τράπεζες αποδέχθηκαν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που τους απέστειλε η ΕΚΤ.

Σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η απεριόριστη διάρκεια που επιθυμούν στη Φραγκφούρτη να έχει η συμφωνία, κάτι που σύμφωνα με εκπροσώπους τραπεζών αντιτίθεται στο Δίκαιο αρκετών κρατών-μελών.

Σχετική επιστολή έστειλε γερμανικό τραπεζικό λόμπι, προειδοποιώντας ότι εφόσον η ΕΚΤ επιμείνει στη συμφωνία με τη σημερινή μορφή, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν ουσιαστικά σχόλια επί των αποτελεσμάτων.

Τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργούνται αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο. Στη συνέχεια στελέχη της ΕΚΤ θα αρχίσουν να συζητάνε με εκπροσώπους των τραπεζών, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα κάποιας από τις τρεις τελευταίες Παρασκευές του Οκτώβρη (17, 24 ή 31 Οκτωβρίου).

Στη συνέχεια οι τράπεζες θα έχουν δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους να παρουσιάσουν σχέδιο ανεύρεσης των κεφαλαίων που θα προκύψει ότι χρειάζονται. Το όλο εγχείρημα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε η ΕΚΤ να είναι τότε σε θέση να αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα.

Facebook Comments