Η εφαρμογή ενός νέου γύρου μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην Πορτογαλία αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να εξισορροπηθούν οι περικοπές που πρόσφατα απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς αποτελούν τον μόνον τρόπο για να αποφευχθεί μία κατάρρευση της χώρας, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

«Πρέπει να πείσουμε τάχιστα τους ευρωπαίους εταίρους μας πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπονομεύει τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό», υποστήριξε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Εάν δεν κάναμε το παραμικρό, η Πορτογαλία δεν θα εκπλήρωνε τους στόχους της. Δεν θα λαμβάναμε τις επόμενες δόσεις του δανείου και δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις αγορές για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος και την οικονομία. Η χώρα θα κατέρρεε», πρόσθεσε ο ίδιος στην επίκαιρη συζήτηση μετά την έγκριση από την κυβέρνησή του των νέων περικοπών.

«Τώρα που βρισκόμαστε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας θα πρέπει να στοιχηματίσουμε σε ό,τι προωθεί την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη για να εγκρίνει τη στρατηγική της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Κοέλιο στο Κοινοβούλιο.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία να επιτύχει στην διαδικασία προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις αγορές. Η Πορτογαλία δεν θέλει ένα δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού», επισήμανε.

Το νέο σχέδιο της Πορτογαλικής κυβέρνησης προωθήθηκε παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη για το κατά πόσον τα μέτρα λιτότητας, με στόχο έχουν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, έχουν βλάψει την προοπτική ανάπτυξης πολλών κρατών.

Η Λισσαβώνα επέβαλε τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, που προστέθηκαν στα ήδη επιβληθέντα σκληρά μέτρα μετά τη συμφωνία του Μαΐου 2011 για την παροχή πιστώσεων στη χώρα. Αποτέλεσμα ήταν να κατρακυλήσουν η καταναλωτική ζήτηση κι οι επενδύσεις, προκαλώντας βαθιά ύφεση.

Παρά τον οικονομικό μαρασμό και τις γενικευμένες διαμαρτυρίες της κοινωνίας, το κόστος δανεισμού της Λισσαβόνας υποχώρησε από τις αρχές του 2013, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι επενδυτές ευελπιστούν πως η ΕΕ θα επιτύχει στην προσπάθειά της για περιορισμό της κρίσης χρέους.

Facebook Comments