Σταδιακή αύξηση παρουσιάζουν οι μισθοί στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εκτιμούνται στα €2.169 σε σύγκριση με €2.149 το τέταρτο τρίμηνο του 2016, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 1,0%.

Οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 εκτιμούνται στα €1.892 σε σύγκριση με €1.885 το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,4%. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 η αύξηση ανήλθε στο 0,1%.

Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των ανδρών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εκτιμούνται στα €2.313 και των γυναικών στα €1.998. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των ανδρών σημείωσαν αύξηση 0,5% και των γυναικών 1,2%.

Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το ταμείο αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές.  Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.

Oι έκτακτες εισφορές των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα και των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι μειώσεις των απολαβών των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν επηρεάζουν τον ακαθάριστο μισθό αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων. Επομένως, δεν αντικατοπτρίζονται στα πιο πάνω στοιχεία.

Περαιτέρω αύξηση των μισθών αναμένεται για το 2018 λόγω της επαναφοράς της ΑΤΑ σε ποσοστό 50% και της αποκοπής της έκτακτης εισφοράς των υπαλλήλων.

Facebook Comments