Η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που εντοπίζει παράλληλα κάποια σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης και της αισιοδοξίας.

Στην έκθεση για τις προοπτικές των χωρών της νοτιοανατολικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, η EBRD αναφέρεται στις προοπτικές της οικονομίας της Κύπρου καθώς η χώρα αποτελεί μία από τις νέες της δραστηριότητες.

Αναφέρεται ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, όπου ο δανεισμός έχει στερέψει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 50% περίπου των συνολικών δανείων.

Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 3,5% το 2014 ενώ μηδενική ανάπτυξη αναμένεται για το 2015. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 0,4% το 2014 από μηδενικός που είναι τους τελευταίους μήνες.

Τονίζεται ότι υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα από ό,τι συνήθως για τις προβλέψεις του επόμενου έτους.

Η EBRD ανακοίνωσε το Μάιο του 2014 την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο με κύριους στόχους την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υποστήριξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τον Ιούλιο επένδυσε €120 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου, ως μέρος της αύξησης κεφαλαίου ύψους €1 δισ. της τράπεζας, και χθες ανακοινώθηκε ότι κατέχει το 5,021% των μετοχών της κυπριακής τράπεζας.

Μείωση εκτιμήσεων για ΝΑ Ευρώπη

Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της περιοχής, η EBRD αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2014 στο 1,3%, κυρίως ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και της εύθραυστης ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Για το 2014 αναμένεται ισχνή επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,7%.

Facebook Comments