Στη λήψη νέων μέτρων με στόχο την αύξηση της αξίας του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αυστραλία.

«Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ αι του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσε η G20 μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Κερνς.

Μέσα σ ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των δύο επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει τον Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σύδνεϋ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, «θα συνεχίσουμε τον προσδιορισμό μιας νέας σειράς επιπλέον μέτρων για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο της ανάπτυξης», προσθέτουν στην ανακοίνωση.

Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν σε «μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών», για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, οι προβλέψεις για την οποία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα προς τα κάτω για τα δύο επόμενα χρόνια.

«Η επένδυση είναι πρωταρχική για να ενισχυθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G20. «Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα.»

Λιου: Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο», πρόσθεσε ο Λιου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ «η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί». Η ανησυχία μου, είπε ο κ. Λιου, είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε τη Δευτέρα πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται και πως ειδικά η Ευρωζώνη, πρέπει να τονώσει πάση θυσία την αναιμική της ανάπτυξη διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Facebook Comments