Η αποδυνάμωση του γεν ήταν αυτή που ξεχώρισε κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών στον απόηχο της συνεδρίασης της G20, οι εκπρόσωποι της οποίας έδωσαν το «πράσινο φως» στη Ιαπωνία να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική. Η αγορά εκτιμούσε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας θα βρεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων από τους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Αντ’ αυτού κανείς δεν τοποθετήθηκε ότι η νομισματική πολιτική της BoJ έχει ως στόχο την αποδυνάμωση του γεν.

Ως αποτέλεσμα η ισοτιμία USDJPY πλησίασε τα 100,00 γεν.

Το ανακοινωθέν της G20 ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει «ασταθής και εξελίσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς» με δέσμευση για περισσότερες ενέργειες «για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος, διατήρησαν τη δέσμευσή τους «να απέχουν από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και «όλες τις μορφές προστατευτισμού». Και «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προσανατολίζεται προς την εσωτερική σταθερότητα των τιμών και τη συνέχιση της στήριξης στην οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τις εκάστοτε δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών».

Αναφορικά με το ευρώ, χάνει τα πρωινά του κέρδη υποχωρώντας ακόμα και κάτω των 1,3050 δολαρίων. Η ισοτιμία EUR/USD άνοιξε σήμερα με gap περίπου 20 μονάδων, το οποίο κάλυψε γρήγορα, ενώ με gap άνοιξαν και όλα τα ζεύγη του γεν μετά την ανακοίνωση της G20.
Το EUR/USD δέχτηκε στήριξη από την επανεκλογή του Napolitano στην προεδρία της Ιταλίας υπό την προσδοκία και ελπίδα ότι τα πολιτικά κόμματα θα βρουν τη χρυσή τομή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Facebook Comments