Την απαίτηση να ξανανοίξει το εμπορικό σύμφωνο που υπέγραψε πρόσφατα η Ε.Ε. με την Ουκρανία, πρόβαλε ο Vladimir Putin, απειλώντας ότι θα ακολουθήσουν «άμεσα και στοχευμένα αντίμετρα,» αν το Κίεβο προχωρήσει σε επικύρωση τμημάτων της συμφωνίας.

Η απαίτηση, που κατατίθεται σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, καταδεικνύει πόσο αποφασισμένη είναι η Ρωσία να βάλει φρένο στην ενοποίηση με την Ευρώπη και άλλους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, έστω κι αν έχει προσαρτήσει την Κριμαία και δημιουργήσει μια φιλορωσική αποσχιστική οντότητα στα ανατολικά της χώρας.

Εκδηλώνεται μάλιστα εν μέσω νέας «επίθεσης» εναντίον Ρώσων ολιγαρχών, που κλιμακώθηκε με τον πρόσφατο κατοίκον περιορισμό του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Vladimir Yevtushenkov, την οποία παράτεινε χθες δικαστήριο της χώρας.

Το σύμφωνο ενοποίησης ήταν η σπίθα που άναψε την διάρκειας 10 μηνών κρίση στην Ουκρανία, όταν ο τότε Πρόεδρος Viktor Yanukovich, υποστήριξε την συμφωνία. Ο Petro Poroshenko, ο νέος Ουκρανός πρόεδρος, έχει αναδείξει την ένωση με την Ε.Ε. σε βασικό στόχο της προεδρίας του.

Συναντά όμως την ισχυρή αντίδραση της Μόσχας, που είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ουκρανία μέσα στην δική της σφαίρα επιρροής.

Ο κ. Putin στην επιστολή του ισχυρίζεται ότι η 15μηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τμήματος της συμφωνίας –που συμφώνησαν το Κίεβο και η Ε.Ε. στις αρχές του μήνα- θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να «καθοριστούν οι ομάδες διαπραγμάτευσης» που θα κάνουν ολοκληρωτικές αλλαγές στην συμφωνία.

Η Ουκρανία και η Ε.Ε. δέχτηκαν την καθυστέρηση λόγω της ρωσικής πίεσης και μόνο για να βεβαιωθεί το Κρεμλίνο ότι δεν θα πληγούν οι ρωσικοί οικονομικοί δεσμοί με την Ουκρανία.

«Θεωρούμε ότι μόνο οι συστημικές προσαρμογές της συμφωνίας συνεργασίας, που θα συνυπολογίζουν την πλήρη κλίμακα των κινδύνων για τους ρωσο-ουκρανικούς οικονομικούς δεσμούς και την ρωσική οικονομία γενικά, οι οποίοι θα προκύψουν εξαιτίας της συμφωνίας, θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας», αναφέρει ο κ. Putin στην επιστολή του.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σύμφωνο δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί, παρά την απαίτηση του Κρεμλίνου να αλλάξουν 2.400 δασμολογικές αναφορές της συμφωνίας.

«Δημιουργήσαμε ένα «time out» μια περίοδο «ειρήνης» σχολίασε σε συνέντευξή του ο εμπορικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. Karel De Gucht, που συζήτησε απευθείας με τον κ. Putin τον περασμένο μήνα στο Μινσκ. «Οι Ρώσοι, βεβαίως, δεν το βλέπουν ως περίοδο αποσαφηνίσεων, αλλά ως μια ευκαιρία για να βάλουν στο τραπέζι ένα personne interposée (τρίτο πρόσωπο) –δηλαδή να αδειάσουν την συμφωνία».

Η επιστολή του κ. Putin μοιάζει να εντάσσεται σε μια συνειδητοποίηση της Μόσχας ότι η 15μηνη περίοδος «παγώματος» δεν εξασφάλισε στο Κρεμλίνο σοβαρές παραχωρήσεις, αφού επέτρεψε να προχωρήσει η επικύρωση της συνθήκης. Σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις εξελίξεις στο Κρεμλίνο, η ανακοίνωση της περιόδου παύσης προκάλεσε διαμάχες στην Ρωσία.

«Υπήρξε πλήρης διάλυση της επικοινωνίας στην κυβέρνηση και όσοι συμμετείχαν στις συνομιλίες, όπως ο υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukaev κατσαδιάστηκαν άγρια», σχολίασε.

Στην επιστολή, που παραδόθηκε μια ημέρα μετά την παράλληλη επικύρωση του συμφώνου στα κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Ευρώπης, ο κ. Putin προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής των ουκρανικών νόμων για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις θα θεωρηθεί «παραβίαση» της περιόδου παύσης για διαπραγματεύσεις.

«Είναι σαν πύραυλος που δεν έχει εξαπολυθεί, αλλά είναι έτοιμος να εξαπολυθεί», σχολίασε ο κ. De Gucht. Επιμένει ότι στην συνθήκη δεν υπάρχουν ρήτρες που να απαγορεύουν στο Κίεβο την προσαρμογή με βάση εγχώρια δεδομένα κατά την διάρκεια της περιόδου διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Poroshenko χθες έθεσε ένα φιλόδοξο πλάνο, σχεδιασμένο ώστε να έχει προετοιμάσει την Ουκρανία για αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. ως το 2020, μια ένδειξη ότι δεν θέλει να καθυστερήσει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, παρά την ρωσική απειλή.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποκέντρωση της εξουσίας, την μείωση της ουκρανικής εξάρτησης από την ρωσική ενέργεια και την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η νέα αντιπαράθεση για το σύμφωνο εκδηλώθηκε πριν την σύνοδο την Τρίτη διπλωματών της Ε.Ε., για να μελετηθεί αν θα ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Κορυφαίος διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι τα συμβατικά ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί κατά κύριο λόγο από την Ουκρανία και η πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων ήταν μια ένδειξη ότι ο κ. Putin, για πρώτη φορά, ίσως σκέφτεται σοβαρά για την αποκλιμάκωση.

Πάντως Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι πολύ απίθανο να ανακαλέσουν οι Βρυξέλλες μέτρα την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και ειδικά η Γερμανία θεωρούν ότι το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να το αξίζει.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να σχεδιάσει επιλογές για ανάκληση των κυρώσεων, ο κ. De Gucht δήλωσε ότι δύσκολα θα συνιστούσε κάτι τέτοιο. «Σε αυτή την χρονική στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξει κάτι στις κυρώσεις», είπε. «Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα σχέδιο ειρήνευσης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments