Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια ‘’επίλυσης’’ του Σκοπιανού, ήταν ολοφάνερη η πρόθεση της κυβέρνησης. Όχι να εγγράψει στο ιστορικό του Τσίπρα και του Κοτζιά μια κίνηση εθνικής υπευθυνότητας όπως διατείνονται σε συζητήσεις στη Βουλή και συνεντεύξεις. Αυτό που ήθελαν ευθύς εξ’ αρχής ήταν αφενός να ικανοποιήσουν Αμερικανούς και Γερμανούς που τους πίεζαν αφόρητα να προχωρήσουν σε λύση και αφετέρου να μετατρέψουν την λύση αυτή σε λεωφόρο που θα περνούσε από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίζοντας την σε δυο αντίπαλα κομμάτια. Δεν ήταν άλλωστε διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η αμέσως επόμενη κυβερνητική ανακοίνωση απ’ αυτήν που εξήγγελλε την έναρξη των συνομιλιών με τον Ζάεφ, ήταν αυτή που ρωτούσε τον κ. Μητσοτάκη τι θα κάνει ο Σαμαράς σε περίπτωση συμφωνίας.

Από τότε που άρχισαν οι προσπάθειες ως σήμερα, κύλησε κάμποσο νερό στ’ αυλάκι που επέφερε και αντίστοιχες αλλαγές στις στρατηγικές των εμπλεκομένων. Ο Ζάεφ αποδείχθηκε πιο σκληρός απ’ όσο τον περίμεναν οι δικοί μας. Μπορεί να κατέβασε μερικά κακόγουστα γύψινα αγάλματα από το κέντρο των Σκοπίων και να άλλαξε ονομασία στο αεροδρόμιο, δεν φάνηκε όμως διατεθειμένος να κουβεντιάσει το θέμα του Συντάγματος και της ‘’μακεδονικής εθνότητας’’.  Αντιστοίχως ο Τσίπρας, αφού είδε κι απόειδε ότι δεν μπορεί να διασπάσει την ΝΔ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό για να κάνει επτά κομμάτια το Κίνημα Αλλαγής. Αν το πετύχει θα είναι μικρότερο ίσως το κέρδος του από τον αρχικό στόχο, αλλά πάντως και πάλι διόλου ευκαταφρόνητο.

Και ξάφνου λοιπόν, οι προπαγανδιστικοί του μηχανισμοί άρχισαν να μιλούν για αναγκαία πλειοψηφία 180 ψήφων στην ψήφιση της συμφωνίας, όταν αυτή θα ‘ρθει στην Βουλή. Την θέση αυτή την είχε πρωτοδιατυπώσει ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, αλλόκοτα πράγματα από πρώτη ματιά αλλά όχι τόσο αλλόκοτα σε όσους είναι ψυλλιασμένοι για τα κολπάκια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τώρα λοιπόν, ο Τσίπρας θα καλέσει την Φώφη ν’ αποφασίσει αν θα ενταχθεί σ’ ένα ‘’μέτωπο εθνικής υπευθυνότητας’’ που θα υπερψηφίσει την συμφωνία του Σκοπιανού, αφενός απομονώνοντας την ΝΔ (και τον Καμένο;) σ’ ένα περιθώριο εθνικής ανευθυνότητας  και αφετέρου χτίζοντας το αυριανό ‘’προοδευτικό μέτωπο’’ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Κοντολογίς, ο Τσίπρας καλεί την Φώφη να φανεί υπεύθυνη και να τον απαλλάξει από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Θεότρελο και χαριτωμένο σχέδιο μαζί: Από το ‘’τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’’ προχωρήσαμε στο ‘’πάμε όλοι μαζί αλλιώς είστε ανεύθυνοι’’. Την ίδια στιγμή τους έχει στα δικαστήρια και στις εξεταστικές ως απατεώνες. Εξ ου και η Σκουρλέτεια απαίτηση να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τους Βενιζέλους και τους Λομβέρδους, όπως ζητούσαν από τον Κυριάκο να απαλλαγεί από τους Σαμαράδες και τους Αδώνηδες. Και πάνω σε ποια πραγματική βάση θα αποπειραθούν να χτίσουν αυτή την συμμαχία; Πάνω σ’ ένα σχέδιο για το Σκοπιανό, στο οποίο η Ελλάδα θα αποδεχτεί να άρει το βέτο του Βουκουρεστίου μόνο με μια υποσχετική μελλοντικής αλλαγής του Σκοπιανού Συντάγματος. Δηλαδή, θα αποδεχτούμε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ, με υπόσχεση ότι στο μέλλον η γειτονική χώρα θα άρει τα αλλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος. Και πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να παρασύρουν οποιονδήποτε σε τέτοιο σχέδιο. Τρελός παπάς τους βάφτισε.

Facebook Comments