Με την ΕΚΤ να αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη, οι επενδυτές άρπαξαν για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να δείξουν στο Mario Draghi ότι δεν αστειεύονται και στους Γερμανούς ότι το ευρώ θα μπορούσε από σύμμαχός τους να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης τους.

Η πτώση του δομικού πληθωρισμού (εκτός καυσίμων, τροφίμων) σημείωσαν άνοδο 0,7% το Σεπτέμβριο αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 0,9%. Οι επενδυτές δεν έχασαν δευτερόλεπτο και ξεκίνησαν νέες ισχυρότατες πιέσεις στο EUR/USD το οποίο και οδήγησαν κάτω από τα 1,2600 για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2012.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ένα είναι σίγουρο. Ότι ο Mario Draghi δε θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση του ευρώ. Αυτή θα ανακοπεί όταν οι αγορές πάρουν αυτό που ζητούν. Ένα QE. Από την άλλη, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε και τη στάση της Γερμανίας καθώς είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια στην ΕΚΤ, θα οδηγήσουν την οικονομία τους σε Βατερλώ.

Οι επενδυτές περιμένουν από το Mario Draghi να δώσει εξηγήσεις για την αποτυχημένη πρώτη δόση από το TLTRO αλλά και να ανακοινώσει το ύψος του προγράμματος αγορών ABS. Για να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά των αγορών, ο Draghi είτε θα φερθεί έξυπνα, κάτι που έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά να κάνει, είτε θα φερθεί ως πρωτάρης κάνοντας τη χάρη των επενδυτών. Τι εννοούμε;

Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά πιο είναι το ύψος της αγοράς ABS αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη. Περίπου στα €500 δισ. Αν ο Draghi αναφερθεί ξεκάθαρα στο ύψος τότε οι επενδυτές ξέρουν ότι θα χρειαστούν και €500 δισ. από το TLTRO το οποίο όμως είναι αμφίβολο αν έχει αποτέλεσμα. Επομένως οι επενδυτές θα έχουν χώρο να οδηγήσουν την ισοτιμία ακόμα χαμηλότερα αφού θα γνωρίζουν πλέον τη δυνατότητα και την πρόθεση της ΕΚΤ. Άρα θα σπρώξουν για QE.

Όλα δείχνουν ότι ο Draghi προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει το QE αν και η δεύτερη δόση του TLTRO έχει απογοητευτικό αποτέλεσμα. Μέχρι τότε όμως, το ευρώ δε θα μπορέσει να κρατηθεί από κανένα μακροοικονομικό στοιχείο της Ευρωζώνης.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Mario Draghi; Κρύβει κάποιο άσσο στο μανίκι του για να γλιτώσει το ευρώ για το επόμενο τρίμηνο ή θα αφήσει τις αγορές να του δείξουν σε πιο σημείο το ευρώ αρχίζει να χάνει τη λάμψη του;

Facebook Comments