Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς το κλίμα επιβαρύνει η απότομη υποχώρηση των τιμών των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θετικά τα μάκρο της ημέρας. 
 
Οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων εντείνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές ξεπέρασε σήμερα και το 0,7%, ενώ η απόδοση στο αντίστοιχο αμερικάνικο σκαρφάλωσε στο 2,267%.
 
Το ράλι των αποδόσεων στο κρατικό χρέος το τελευταίο διάστημα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη και αλλού, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Ένα μέρος του ράλι οφείλεται και στην αποκόμιση κερδών μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση και στη συνέχεια έναρξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα της ΕΚΤ ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου. 
 
Δείκτες – Στατιστικά
 
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 137,43 μονάδες (0,77%) και βρίσκεται στις 17.966,64 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq χάνει 48,79 μονάδες (0,98%) στις 4.944,89 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 16,76 μονάδων (0,80%) και βρίσκεται στις 2.088,40 μονάδες.
 
Aπό τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 3 κινούνται με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Wal-Mart Strores καθώς διαπραγματεύεται στα 79,24 δολ. με άνοδο 1,14 δολ. ή σε ποσοστό 1,47%. Ακολουθούν η Exxon Mobil με κέρδη 0,31% στα 87,09 δολ. και η Walt Disney στα 108,81 δολ. με άνοδο 0,2%.
 
Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Goldman Sachs (-1,7%), η Intel (-1,47%) και η DuPont (-1,44%).
 
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, τα φώτα της δημοσιότητας κλέβει σήμερα η εξαγορά της AOL Inc. από την Verizon Communications Inc.
 
Η AOL, ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων ενημέρωσης, σημειώνει άλμα 17,80% μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε στην πρόταση εξαγορά της εταιρείας ευρυζωνικών δικτύων και τηλεπικοινωνιών Verizon. Η αξία της συμφωνίας αναμένεται να φτάσει τα 4,4 δισ. δολ. Η Verizon περιμένει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με μετρητά και βραχυπρόθεσμο χρέος. Ο τίτλος της Verizon χάνει 1,3%.
 
Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν το Μάρτιο τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μετά το υψηλό 14 ετών που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα. 
 
Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις στην αγορά εργασίας έφτασαν τα 4,99 εκατ. από 5,14 εκατ. το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 19%. 
 
Με περίπου 8,58 εκατ. ανέργους το Μάρτιο υπήρχαν 1,72 άτομα που αναζητούσαν εργασία για κάθε ανοικτή θέση, από 1,69 τον προηγούμενο μήνα. 
 
Παράλληλα, ο αριθμός των αποχωρήσεων, όπως απολύσεις και παραιτήσεις, αυξήθηκε στα 4,98 εκατ. το Μάρτιο από 4,79 εκατ. το Φεβρουάριο. 
 
Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη στις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα. 
 
Ειδικότερα, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι ο δείκτης αισιοδοξίας που καταρτίζει ενισχύθηκε στις 96,9 μονάδες τον Απρίλιο από 95,2 μονάδες το Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 96,1.

Facebook Comments