Διαφοροποιήθηκε για άλλη μία φορά η εγχώρια αγορά, τιμολογώντας τα δικά της δεδομένα και προσδοκίες και ανεπηρέαστη από το παγκόσμιο sell off σε μετοχές και ομόλογα, ολοκλήρωσε με κέρδη τη συνεδρίαση της Τρίτης. Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικά τι επικράτησε σήμερα στα ομόλογα της Γαλλίας και της Γερμανίας. 
 
Αυτό βέβαια δείχνει ως ένα βαθμό, την απομόνωση και την άμεση εξάρτηση που έχουν οι εγχώριοι τίτλοι από τα πολιτικά δρώμενα, δίνοντας περισσότερο έμφαση σε οτιδήποτε άλλο παρά τα θεμελιώδη μεγέθη και το μακροοικονομικό περιβάλλον. 
 
Όπως και να έχει καλοδεχούμενη είναι η κάθε «θετική» συνεδρίαση αν σκεφτεί κανείς ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών διέφυγε το ράλι που προηγήθηκε στις υπόλοιπες αγορές προ ανακοίνωσης του ευρωπαϊκού QE και την έναρξη αυτού. Σήμερα και καθώς οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης κατέγραφαν απώλειες άνω του 2%, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μόνο 0,77% για να κλείσει σχεδόν στο υψηλό ημέρας στις 829,10 μονάδες. Βέβαια λόγω χαμηλού τζίρου, ήταν εύκολη και πολύ “χειραγωγούμενη” η όλη κίνηση. Ο τζίρος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 69 εκατ. ευρώ ενώ από αυτά το 55% συγκεντρώθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. 
 
Χρηματοδοτική… ανάσα άλλη μίας εβδομάδας πήραν οι ελληνικές τράπεζες με την ΕΚΤ να αυξάνει τον ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ, ενώ… ευτυχώς δεν πάρθηκε κάποια απόφαση ως προς το haircut στα ελληνικά collaterals. 
 
Ο κλάδος των μετοχών των τραπεζών κατέγραψε άνοδο άνω του 3%. Η Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκε 8,17%, η Eurobank κέρδισε 3,7%, η Alpha Bank (+1,92%) και η ΕΤΕ (+1,68%). 
 
Με θετικά πρόσημα κινήθηκε την τελευταία ώρα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Υψηλότερα κατά 3% έκλεισαν οι ΟΛΠ, Γεκτέρνα και Folli Follie και ακολούθησαν ενδεικτικά οι ΟΤΕ (+2,76%), Ελλάκτωρ (+2,76%), Μυτιληναίος (+2,46%), Motor Oil (+2%), OΠΑΠ (+1,19%) και Aegean Airlines (+1.60%). Στην τελευταία εγκρίθηκε σήμερα διανομή μερίσματος ύψους 0,63 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό με την παρακράτηση του 10%) ενώ δικαιούχοι θα είναι όσοι κατέχουν τη μετοχή μέχρι και αύριο. Η ΕΕΕ και η ΕΥΔΑΠ δεν ακολούθησαν κλείνοντας χαμηλότερα κατά 1,43% και 1,36% αντίστοιχα. 
 
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι Autohellas (+5,77%), ΕΛΚΑ (+5,61%) και Φουρλής (+5%) ενώ ο Αβαξ έκλεισε με απώλειες 4,93%. 
 
Στην αγορά παραγώγων ξεκίνησε το rollover στο συμβόλαιο του FTSE σειράς Ιουνίου ενόψει της λήξης της σειράς Ιούνιου την Παρασκευή.

Facebook Comments