Επαναρχίζουν σήμερα ύστερα από διακοπή οκτώ μηνών οι συνομιλίες για το κυπριακό. Στις 10 το πρωί σε χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του γγ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντεν, θα γίνει η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Στην ατζέντα της πρώτης επίσημης συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι κυρίως διαδικαστικά θέματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να δράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση.

Η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας φάσης των συνομιλιών για το κυπριακό οι οποίες είχαν διακοπεί τον Οκτώβριο του 2014 λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για διαδικαστικά θέματα μεταξύ των οποίων οι όροι εντολής των διαπραγματευτών, η δομή και η συχνότητα των συναντήσεων.

Αναμένεται ότι οι συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακκιντζί θα είναι συχνότερες και πιο ουσιαστικές, όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπα Γκι – Μούν καλωσόρισε την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού.

Με γραπτή δήλωση του ο γγ του ΟΗΕ καλεί τους δύο ηγέτες να δράξουν αυτή την ευκαιρία για επιτευχθεί πρόοδος για συνολική λύση του κυπριακού προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής ομιλίας του εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουν όχι μόνο αχτίδα ελπίδας, αλλά και την προοπτική εξεύρεση λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και δεν θα δημιουργεί νικητές ή ηττημένους.

Σημείωσε ότι με τον κ. Ακκιντζί μοιράζονται το ίδιο όραμα για μία γνήσια ομοσπονδία.

Facebook Comments