Η χώρα κινείται μεταξύ σφύρας και άκμoνος. Οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα ..Group έχουν βαλτώσει. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να έχουν στερέψει από εκφράσεις όταν ερωτώνται για την Ελλάδα. Οι Έλληνες πολιτικοί της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες, για το πως να ξεκολήσει η κατάσταση.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέει στερεότυπα εδώ και μήνες και κανείς δεν το ακούει, ότι «λεφτά χωρίς αξιολόγηση και πλήρες πρόγραμμα δεν θα λάβετε». Άρα το ΔΝΤ το ξεχνάμε, καθώς αξιολόγηση όπως προβλέπει το καταστατικό του με παρουσία στελεχών του σε ελληνικές υπηρεσίες  δεν φαίνεται ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση. Ξεχνάμε δηλαδή στην παρούσα φάση τα 3,6 δις. από τα 7,2 δις. που βρίσκονται στο τραπέζι.
 
Για τα υπόλοιπα 3,6 δις. του ευρωπαικού σκέλους τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Ο Ντάισελμπλουμ αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή δόσης, ο Σόιμπλε το απορρίπτει. Ο δε Βαρουφάκης μόλις πρόσφατα κατάλαβε ότι τα περίφημα ANFA’s ύψους 1,9 δις., τα κέρδη του ευρωσυστήματος από την παρέμβαση το 2011 στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, έχουν δοθεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ως εκ τούτου είναι στην δική τους ευχαίρεια να το χειριστούν ανάλογα με τους κανονισμούς τους.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά για πόσο. Ο Βάιντμαν της Budesbank το είπε ξεκάθαρα, είναι παράνομη βάσει του καταστατικού της ΕΚΤ η εβδομαδιαία ανανέωση του ELA καθώς τα χρήματα κατευθύνονται μέσω των τραπεζών για την χρηματοδότηση του ελληνικού Κράτους. Είναι θέμα χρόνου σε μια από τις επόμενες εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ να βρει την κατάλληλη πλειοψηφία και να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία.
 
Νωρίτερα, θα πρέπει να έχει αποφευχθεί κάποιο ατύχημα σε κάποιες από τις βασικές πληρωμές του Κράτους.
 
Εγχωρίως, η ενδοκυβερνητική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, πριν ακόμα εμφανιστούν τα μέτρα μιας πιθανής συμφωνίας. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, η πρόεδρος της Βουλής, 7-8 υπουργοί και δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές αποκλείουν την ψήφιση μιας ρεαλιστικής συμφωνίας.
 
Ο πρωθυπουργός σχεδόν μόνος, συνεπικουρούμενος από μια μικρή ομάδα έντιμων αστών συνεργατών του, προσπαθεί να βρει λύση και να κλείσει μια συμφωνία ακόμα και ετεροβαρής για την ελληνική πλευρά.
 
Το θέμα είναι στο σημείο μηδέν που βρισκόμαστε, θα τον αφήσουν;

Facebook Comments