Για αποστολή νέων στοιχείων για τον ΦΠΑ κάνουν λόγο πληροφορίες από ελληνικές πηγές, που δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και νέα αποστολή/αποστολές μέσα στην ημέρα.
 
«Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ» ανέφερε νωρίτερα κοινοτική πηγή στο Capital.gr, περιγράφοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών στην διαπραγμάτευση. Μία διαπραγμάτευση η οποία,  σε τεχνικό επίπεδο, είχε τραβήξει  «χειρόφρενο» τις προηγούμενες ημέρες και επιχειρείται  πλέον να ξεπαγώσει είτε σε τεχνικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.
 
Μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, με στόχο τον προγραμματισμό των επόμενων επαφών και τις δια ζώσης συναντήσεις στις Βρυξέλλες από σήμερα, το πρόγραμμα ανατράπηκε. Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής σε επίπεδο Brussels Group δεν έγινε, ενώ για σήμερα επιχειρείται αντί για επαφές στις Βρυξέλλες νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Brussels Group.
 
Ωστόσο, αυτό που ζήτησαν οι θεσμοί  είναι  «προτάσεις σε κρίσιμα θέματα» με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα σταλεί νέα λίστα με νέα μέτρα…
 
Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι πλέον υπάρχει μία κινητικότητα υπό την πίεση των γεγονότων των επόμενων ημερών.  Πρώτο κρίσιμο κρας τεστ είναι την Τετάρτη και η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ,  με  επόμενο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης – Παρασκευής, στο περιθώριο της οποίας επιχειρείται μία εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα.  Αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι επιθυμητό μία πρώτη συμφωνία έως αύριο 19/5…
 
Η μεγαλύτερη αγωνία για την  Ελλάδα είναι αυτή της ρευστότητας. Οι επόμενοι σταθμοί συνδέονται με την πληρωμή των συντάξεων στο τέλος του μήνα αλλά και με την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 5/6, πληρωμές οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από την μεταφορά διαθεσίμων ΟΤΑ και ταμείων και επιχειρούνται στον απόηχο της «καμπάνας» που χτύπησε η καθυστέρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ στο έγγραφο που διέρρευσε στο Σάββατο αφήνει παράθυρο για μερική συμφωνία – μερική δόση, μία θέση που σύμφωνα με το ΔΝΤ σπάζονται κάποιες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, αλλά όχι όλες…
 
Μεγαλύτερο αγκάθι όλων  είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Αν δεν κλείσει δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, διαμηνύουν οι δανειστές.
 
Κατά την διάρκεια της Ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση του Capital.gr σχετικά με το πως διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης ενόψει της Ρίγας (Συνάντηση Κορυφής στις 21 Μαΐου), ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται, υπάρχει διαρκής επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών» και διαβεβαίωσε ότι «ως τη Ρίγα θα υπάρξουν τουλάχιστον μία ή δυο δια ζώσης συναντήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών».

Facebook Comments