Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξή του στο STAR ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπερασπιζόμενος την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ας πούμε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, που εστάλη στους θεσμούς, είπε ότι περιλαμβάνει δυο συντελεστές ΦΠΑ, έναν υψηλό 18% και έναν χαμηλό στο 9%, που μειώνονται στο 15% και στο 6,5% με τη χρήση χρεωστική ή πιστωτικής κάρτας.

Με τους νέους συντελεστές προκαλούνται επιβαρύνσεις στις υπηρεσίες εστίασης, στα ξενοδοχεία καθώς και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή, ενώ αντίθετα στο χαμηλό συντελεστή παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Ελαφρύνσεις προκύπτουν από τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για μια σειρά από υπηρεσίες, αλλά και στο κόστος αγοράς αυτοκινήτων, επίπλων, συσκευών, καθώς και στην τιμή της βενζίνης και στην κινητή τηλεφωνία, όπου σήμερα ο ΦΠΑ είναι στο 23%.

Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόταση τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για τη ΔΕΗ,  ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο ΦΠΑ θα είναι 15%, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής, διότι η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Για το ειδικό καθεστώς των νησιών υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου.

Μισθοί και συντάξεις πάνω από το ΔΝΤ

Ερωτηθείς για το εάν προκρίνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων από την πληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν. 
Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους συνταξιούχους. Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας».

Αποσαφήνισε πως δεν ειναι στην σκέψη της κυβέρνησης άλλο νόμισμα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει στο ραντάρ η υπογραφή σε μια «μη βιώσιμη συμφωνία». Είπε επίσης οτι «δεν υπάρχουν καθόλου προτάσεις από τους δανειστές για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», ούτε Plan B.

Μεσολάβηση ESM για να πληρωθεί η ΕΚΤ;

Στρέφοντας το βλέμμα του στα 6,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την πληρωμή των επίμαχων ομολόγων από τον μηχανισμό ESM – με ανταλλαγή ομολόγων, με την Αθήνα να ξεπληρώνει τον ESM στο μέλλον.

Πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του Economist, ο ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη διαμεσολάβηση του ESM για το σύνολο των 27 δισ. που οφείλει η χώρα μας στην Ευρωτράπεζα.

Το ΤΧΣ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μεταφέρθηκαν στον μηχανισμό EFSF, ο υπουργός είπε ότι ζητήθηκε με επιστολή και με επιδέξιο τρόπο να επιστρέψει στο Δημόσιο το 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν ρευστό από τα αποθεματικά του κράτους και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υποστήριξε ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει έντονα με το να χρηματοδοτηθεί το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Χαρακτήρισε «σημαία» της κυβέρνησης τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και παρέπεμψε για τη μετά Ιούνιο εποχή για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με διαχείριση είτε από Bad Bank είτε από δημόσια επιχείρηση διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Ερωτηθείς τελος για τις σχέσεις του με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε πολύ μακρά ιστορία, έχουμε κοινούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο, είμαστε φίλοι, έχουμε πάει μαζί διακοπές. Τώρα υπάρχει μια πολιτική διάσταση. Αλλά έχουμε και οι δύο θεσμικές θέσεις. Και το έθνος απαιτεί να συνεργάζονται οι θεσμοί».
 

Facebook Comments