Thomas J. Sargent vs Γιάνη Βαρουφάκη και «Η Αυταπάτη της Σύγκλισης»

Τσαούση Μαίρη

Thomas J. Sargent  vs Γιάνη Βαρουφάκη και «Η Αυταπάτη της Σύγκλισης», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στα πλαίσια του «Έκτακτου Οικονομικού Συνεδρίου για την Ελλάδα», που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διοργανώθηκε από το Atlas Network και στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το Marketnews.gr, o Γιάνης Βαρουφάκης, άφησε το στίγμα του αναφερόμενος στα  αδιέξοδα των μνημονίων αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην φάση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος, τόνισε πως είναι κοινή η γλώσσα της ριζοσπαστικής αριστεράς με αυτή τωνυποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς. Αναφέρθηκε σε μία «αυταπάτη σύγκλισης», που στην ελληνική περίπτωση οδήγησε σε μαζικές εισροές κεφαλαίων απευθείας προς το ελληνικό Δημόσιο. Το κράτος, όπως είπε, στη συνέχεια διένειμε αυτούς τους πόρους σε εταιρείες και έτσι δημιουργήθηκε η φούσκα που έφερε την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, κάποιος που πρεσβεύει τον οικονομικό φιλελευθερισμό θα «επέκρινε το γεγονός της μη αναγνώρισης της ελληνικής χρεοκοπίας μέσω του δανεισμού πόρων των φορολογουμένων».

Ο Τόμας Σάρτζεντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών, με αιχμηρά σχόλια για τον υπουργό Οικονομικών, τόνισε πως ο Έλληνας Υπουργός δεν διευκρίνησε επακριβώς τι εννούσε με την «αυταπάτη σύγκλισης» ακριβώς γιατί όταν οι χώρες μπήκαν στην Ευρωζώνη είχαν την πεποίθηση πως εν μία νυκτί θα καταφέρουν να βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο; Εκτός, αν πρόκειται για δυνατότητα σύγκλισης χωρίς την γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία, ή την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα των χρεών του Νότου. Πρόκειται όντως για αυταπάτη. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος επαίνεσε τον κ. Βαρουφάκη για την χρήση της μεθόδου των ορθολογικών προσδοκιών στην ομιλία του, παρά το γεγονός πως «δεν ολοκλήρωσε τις προτάσεις του».

Ο κ. Σάρτζεντ, ήταν κάθετος στην άποψη πως δεν είναι ξεκάθαρη η νομισματική πολιτική της Ελλάδος και αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στους εταίρους και δυσχεραίνει τις διαπαγματεύσεις. Παράλληλα, τίθεται το θέμα της «ελληνικής οικονομίας» καθώς πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και οι στόχοι για αθροιστική ανάπτυξη 27% και αθροιστικό πλεόνασμα 20% του ΑΕΠ ως το 2019 είναι «αντιφατικοί». Ο ίδιος ομολόγησε πως ξεκίνησε πιο αριστερός ακόμα και από τον κ. Βαρουφάκη και ότι τον εξόργιζε το γεγονός πως το κράτος δεν βοηθάει τους αδύναμους.

Ποιό είναι το σχέδιο Β που έχει το Σύριζα; συνέχισε διερωτώμενος, κάνοντας νύξη πως υπάρχει κάποιο πλάνο σε περίπτωση χρεωκοπίας της χώρας; Η ιστορία θα μας βοηθήσει να διδαχτούμε απο τα λάθη του παρελθόντος. Το κράχ του 1930 και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έφερε πολιτικές επαναστάσεις. Η παρούσα κυβέρνηση «θα πρέπει να εξηγήσει ποιό είναι το όραμα για την χώρα και την κοινωνία της».