Τα στεγανά του ΣΥΡΙΖΑ μπάζουν από παντού. Μια φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη την Τρίτη το βράδυ μετά από εσωκομματικές διαδικασίες, περί συμφωνίας σε δύο φάσεις μια τώρα και μια δεύτερη το Φθινόπωρο γρήγορα διαψεύστηκε.
 
Ωστόσο φαίνεται ότι ήταν απολύτως σωστή πληροφορία, απλά δεν έπρεπε να διαρρεύσει. Το σχέδιο είναι απλό και περιλαμβάνει μια συμφωνία τώρα επί της αξιολόγησης και μια δεύτερη το Φθινόπωρο για τη νέα δανειακή τριετούς διάρκειας, που θα φέρει τον τίτλο Αναπτυξιακό Σχέδιο.
 
Συγκεκριμένα:
  • Ολοκληρώνεται η συμφωνία για την 5η αξιολόγηση του προγράμματος.
  • Το πρόγραμμα παρατείνεται για 4 ακόμα μήνες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Η ελληνική πλευρά λαμβάνει μέτρα 5 δις. ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε την Δευτέρα στο Βήμα.
  • Τα δύσκολα θέματα όπως το ασφαλιστικό (εκτός των πρόωρων συντάξεων) και τα εργασικά μεταφέρονται για το Φθινόπωρο.
  • Η Ελλάδα λαμβάνει χρηματοδότηση σταδιακά και βάσει προυποθέσεων υλοποίησης. Καταρχήν από την ΕΚΤ μέσω της αύξησης των εντόκων γραμματίων και στην συνέχεια σταδιακά εντός του καλοκαιριού δίνονται τα 1,6 δις. ευρώ του EFSF, τα 1,9 δις. ANFA’s από την ΕΚΤ και τα 1,2 δις. ευρώ από τα χρήματα του ΤΧΣ. Ερωτηματικό, αλλά μάλλον δύσκολο, να συμμετάσχει στην παρούσα φάση το ΔΝΤ.
  • Αρχές Φθινοπώρου ξεκινούν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, παράλληλα με την κατάρτιση του προυπολογισμού, το οποίο θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 30 δις. ευρώ, τα περισσότερα σε προληπτική γραμμή και εκταμίευση ανάλογα με τις ανάγκες και την υλοποίηση μέτρων.
  • Θα περιλαμβάνει και λύση για το χρέος, με σταθερό επιτόκιο και μεγαλύτερες επιμηκύνσεις.
  • Θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακό πακέτο, από το άθροισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που έχει παγώσει και του πακέτου Γιουνκέρ, ενώ θα ενεργοποιηθεί και για την χώρα μας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντραγκι.
Τα αγκάθια για την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου είναι δύο:
Το πρώτο, ποια θα είναι η στάση του Βερολίνου, δεδομένου ότι αποτελεί έμπνευση του Γιουνκέρ.
Το δεύτερο, πως θα αντιδράσει η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ…

Facebook Comments