Δρ Juan José Daboub: πρώην Υπουργός Οικονομικών, του Ελ Σαλβαδόρ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, το διάστημα 2006-2010. Σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε στα πλαίσια του «Έκτακτου Οικονομικού Συνεδρίου για την Ελλάδα», που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διοργανώθηκε από το Atlas Network και στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το Marketnews.gr, αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να διδαχτεί από την λατινοαμερικανική οικονομία.

Στην Λατινική Αμερική κάθε 5 χρόνια προκύπτει και μια χρεοκοπία (Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό Περού), ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ο πληθωρισμός έφτασε το 3.000%.

Το Ελ Σαβαδόρ, κατάφερε αφότου υπέστη την καταστροφή του 99%περίπου, των υποδομών του και μετανάστευση 25 % του πληθυσμού του, να ξεπεράσει την κρίση και μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων προχώρησε στην απελευθέρωση των αγορών με αποτέλεσμα την ύπαρξηεπενδυτικού ενδιαφέροντος.   

Από το 1999-2004, ο Δρ Daboub υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών του Ελ Σαλβαδόρ και ως Αρχηγός του Επιτελείου του Προέδρου. Από αυτές τις υψηλόβαθμες θέσεις,καθοδήγησε την πατρίδα του μέσα από διάφορες περιφερειακές οικονομικές προκλήσεις συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης και διατήρησης στο Ελ Σαλβαδόρ υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης, της υιοθέτησης του δολαρίου και υπογράφοντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέβλεψε επίσης την ανοικοδόμηση του Ελ Σαλβαδόρ μετά από δύο μεγάλους σεισμούς του 2001.

Ο Δρ Daboub, ως Πρόεδρος της ANTEL, της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, την οποία αναδιοργάνωσε και ιδιωτικοποίησε μέσω μιας ανταγωνιστικής και διαφανούς διαδικασίας, κατάφερε και κατήργησε το μονοπώλιο σε αυτό τον στρατηγικό τομέα.

κ. Daboub η περίπτωση του Ελ Σαβαδόρ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα χώρας που κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να ανασυνταχθεί από την αρχή.Θεωρείτε πως η οικονομία της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδος θα καταφέρει να επανέλθει σε οικονομικούς ρυθμούς με θετικό πρόσημο;

Στην Λατινική Αμερική κάθε 5 χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε περίπτωση χρεωκοπίας και οικονομικής κρίσης. Ξεκίνησε με την Αργεντινή, μετά είχαμε την περίπτωση της Βραζιλίας, του Μεξικού και πάλι από την αρχή.Το Ελ Σαλβαδόρ, είχε καταστραφεί εξαιτίας ενός πολέμου και φυσικών καταστροφών.Έπρεπε να αρχίσουμε από την αρχή.Σε μία περίοδο 6 χρόνων, καταφέραμε να ανεβάσουμε τους οικονομικούς μας δείκτες ώστε να συγκρινόμαστε με χώρες όπως την Χιλή, την Γερμανία ή την Νότιο Κορέα. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, όταν διατηρείς σταθερές πολιτικές και υπάρχει σωστή ηγεσία που θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν στην λήψη σωστών αποφάσεων και όχι η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις από μόνη της, τότε ναι υπάρχει δυνατότητα να τα καταφέρει μια χώρα.

Πιστεύετε πως το γεγονός της συχνής εναλλαγής των πολιτικών κομμάτων στην Κυβέρνηση της χώρα μας οφείλεται στην δυσκολία διαμόρφωσης των σταθερών πολιτικών της και αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό;

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, οι έλληνες έχουν επιλέξει ποιός θα τους καθοδηγήσει, όταν διάλεξαν τον συγκεκριμένο αρχηγό κόμματος.Με τον καιρό θα γνωρίζουν αν έκαναν στην σωστή επιλογή ή όχι.Εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να κρίνω το κόμμα του Σύριζα γιατί δεν μένω εδώ.Αλλά αυτό που μπορώ να πω,είναι πως είτε είσαι μια μικρή και φτωχή χώρα, είτε μια πλούσια χώρα, το σημαντικό είναι να έχεις οικονομική ελευθερία.Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μην δημιουργεί εμπόδια.Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό της στόχο τις επόμενες γενεές και όχι τις επόμενες εκλογές. Και σε αυτό ακριβώς θα πρέπει να δοθεί βάση.

Θεωρείτε πως το φορολογικό μας σύστημα αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα;

Θεωρώ πως ναι. Οι υψηλοί φόροι και ειδικά όταν δεν πληρώνονται καν, γιατί οι πολίτες αδυνατούν να τους πληρώσουν, δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του τόπου.Χρειάζεστε ένα πολύ απλό φορολογικό σύστημα που θα σας δίνει την δυνατότητα να εισπράττετε εύκολα τους φόρους. Η είσπραξη των φόρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και όχι η αύξησή τους. Εάν τους αυξήσετε, πολύ απλά θα αυξήσετε και τον αριθμό της μεταναστευτικότητας και πολλές εταιρίες θα αναγκαστούν να φύγουν, εξίσου γιατί πολύ απλά, δεν θα τους συμφέρει να μείνουν στην χώρα. Θα θέλατε να χάσετε και άλλους επενδυτές; Κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν το φορολογικό σας σύστημα θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη. Για παράδειγμα,εάν πρόκειται για ένα άτομο το οποίο θέλει να αγοράσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί, βάσει του φόρου πολυτελείας.Για κάποιον όμως που θα κάνει μια αγορά ισάριθμη των 100 ευρώ θα υπάρχει άλλη αναλογία φόρου.

Όπως αναφέρατε και προηγουμένως, το Ελ Σαλβαδόρ, αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση. Πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό και ασφαλές περιβάλλον για επενδυτές;

Για να έρθουν επενδυτές σε μια χώρα όπως την δική μου, θα πρέπει οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι.Παροχή ασφάλειας, κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο,τήρηση των Συμβολαίωνκατά γράμμα, και φυσικά να υπάρχουν οι κατάλληλες επιχειρηματικές συνθήκες που θα δώσουν την δυνατότητα στους επενδυτές να δημιουργήσουν την εταιρία τους δίχως γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες.Σε χώρες όπως το Χόνγκ Κόνγκ για παράδειγμα μπορείς σε 24 ώρες να αποκτήσεις την άδεια λειτουργίας για την εταιρία σου.Σε άλλες χώρες, χρειάζεσαι μήνες για την ανάλογη διαδικασία.Έτσι επιλέγει ο ίδιος, ο επενδυτής που θα ανοίξει την επιχείρησή του, σε μία χώρα με απλό φορολογικό σύστημα και με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ή σε μία χώρα που θα συναντήσει προβλήματα γραφειοκρατίας;

Εμείς κάναμε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες. Πριν γίνω Υπουργός Οικονομικών, είχαμε 113 είδη φόρων. Καταφέραμε να εξαλείψουμε τους περισσότερους και πλέον έχουμε μόνο 3.Όταν απλοποιείς το φορολογικό σου σύστημα και είναι ξεκάθαροι οι κανόνες του παιχνιδιού τότε μπορείς να προσελκύσεις επενδυτές.

Εσείς προσωπικά θα επενδύατε στην Ελλάδα;

Ίσως ναι. Όμως προσέξτε αυτό που θα σας πω.Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε κάτι αγοράζοντας στην χαμηλότερη ευκαιριακή τιμή, λόγω ανάγκης χρημάτων που θα υπάρχει στην άλλη πλευρά.Η Ελλάδα θα πρέπει να το αποφύγει αυτό, αλλιώς θα είναι ζημιογόνο για την χώρα. Έτσι, η απάντησή μου στην ερώτηση σας είναι η εξής: οι επενδυτές όταν πρόκειται να επενδύσουν σε κάτι αναρωτιούνται, θα επενδύσω τώρα; Η απάντηση είναι όχι γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο ακόμα στην Ελλάδα. Θα επένδυα, εάν η χώρα έφτανε στο χείλος της καταστροφής; Η απάντηση είναι ναι. Θα το έκανα.Στην Αργεντινή αυτό ακριβώς συνέβη, ακριβώς μετάαπό κάθε καταστροφή, ο κόσμος επένδυε.

Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται αυτό. Χρειάζεται να βρει άμεσα σταθερότητα. Έτσι, πάντα θα έβλεπα την Ελλάδα ως ένα μέρος για να επενδύσω γιατί είναι όμορφη χώρα, γιατί ο κόσμος είναι εργατικός, αλλά σίγουρα δεν θα επένδυα εάν δεν υπήρχε σαφήνεια όσον αφορά στο ποιά οδό θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.Γιατί δεν επενδύεις τα λεφτά σου για να τα χάσεις κάπου, όταν υπάρχει η δυνατότητα να τα επενδύσεις παραδίπλα.

Ειδικά όταν υπάρχει εκεί μια υποτυπώδης σταθερότητα. Αυτό ακριβώς ψάχνουν οι επενδυτές.Ευκαιρίες για να επενδύσουν με την προϋπόθεσηόμως, πως υπάρχει ασφάλεια και δυνατότητα πρόβλεψης του επιχειρηματικού σου ρίσκου.Στόχος είναι να κοιτάζεις μακροπρόθεσμα την επένδυσή σου.

Η Ελλάδα βρίσκεται εν καιρώ διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα, για τα οποία θα συμβουλεύατε την Ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την χώρα;

Κάθε κυβέρνηση οποιαδήποτε χώρας που αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπως η Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει θα θέσει ως βασικούς στόχους τους εξής:

Πρώτον να παρέχει αξιοπιστία στους εταίρους,ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και για τα δύο μέρη που διαπραγματεύονται. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί συμφωνία Η εμπιστοσύνη ξέρετε κερδίζεται αποδεικνύοντας πώς οι πράξεις σου ανταποκρίνονται στα λεγόμενά σου.

Δεύτερον, κάθε αρχηγός κυβέρνησης που είναι σε παρόμοια θέση με αυτή που βρίσκεται ο κ.Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτεί εάν θα θέλει να είναι αυτός που θα οδηγήσει την χώρα του στην καταστροφή, ή θα είναι ο σωτήρας της πατρίδας του. Αυτό αποτελεί μια προσωπική απόφαση κατά την γνώμη μου. Είτε βρίσκεσαι στην πλευρά της επιτυχίας,είτε της αποτυχίας. Και εάν το μόνο που σε οδηγεί, είναι η ιδεολογία σου, τότε οδεύεις προς ένα λανθασμένο μονοπάτι.Πρέπει να είσαι πραγματιστής για να είσαι ένας επιτυχημένος αρχηγός.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι πως ίσως οι πιο κοντινοί σου σύμμαχοι να σε προτρέπουν πως ναι συνέχισε είσαι δυνατός, μην κάνεις πίσω, τρέχα να φέρεις βοήθεια από την Ρωσία. Αλλά εάν ακούς μόνο αυτούς που σε χειροκροτούν και που απλά σου λένε πόσο σπουδαίος είσαι,όταν χώρα βουλιάξει, να ξέρεις, αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα σου γυρίσουν την πλάτη και θα εξαφανιστούν.

Facebook Comments