Την 19η θέση κατέκτησε στη φετινή Eurovision η Ελλάδα και η Μαρία Έλενα Κυριάκου, που παρότι «μάγεψε» το κοινό δεν συγκέντρωσε περισσότερους από 23 βαθμούς. «Βασίλισσα» της βραδιάς αναδείχτηκε η Σουηδία με το «Heroes» με 365 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Ρωσία και στην τρίτη την Ιταλία.

Το ελληνικό «One last breath» έλαβε 10 βαθμούς από την Αλβανία, οκτώ από την Κύπρο και πέντε από την Αρμενία. Έτσι, η Μαρία Έλενα Κυριάκου κατάφερε να ανεβάσει τη χώρα μια θέση υψηλότερα από αυτή που κατέκτησε πέρσι με τους Freaky Fortunes.

Η Γερμανία και η Αυστρία μοιράζονται την τελευταία θέση, καθώς καμία από της δύο χώρες δεν έλαβε ούτε μια ψήφο.  Η Κύπρος και ο Γιάννης Καραγιάννης έλαβε ένα δεκάρι από την Ελλάδα, «τερμάτισε» στην 22η θέση.

Για την ελληνική δημόσια τηλεόραση την μετάδοση της παρουσίασης έκανε η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στον τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, συνολικά 40, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι, ενώ οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους. Η Έλενα Παπαρίζου, που κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, ανακοίνωσε από την Αθήνα τη βαθμολογία που έδωσε η χώρα μας στους συμμετέχοντες του τελικού. Συγκεκριμένα η Ελλάδα έδωσε έναν βαθμό στην Αρμενία, δύο στην Γεωργία, τρεις στη Λετονία, τέσσερις στη Σουηδία, πέντε στην Αυστραλία, έξι στην Αλβανία, επτά στο Βέλγιο, 8 στη Ρωσία, 10 στην Κύπρο και 12 στην Ιταλία.

Η Σουηδία είναι η έκτη φορά που κερδίζει τον διαγωνισμό με την προηγούμενη το 2012, με την Λορέιν και το «Euphoria» που είχε συγκεντρώσει 372 βαθμούς. Η φετινή συμμετοχή της Σουηδίας κατατάσσεται στην 3η θέση της κατηγορίας με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του διαγωνισμού. Σταθερά το ρεκόρ υψηλότερης βαθμολογίας διατηρεί ο Αλεξάντερ Ρίμπακ και το Fairytale, που το 2009 κέρδισε με 387 βαθμούς, ενώ στην 4η θέση βρίσκονται οι Lordi που το 2006 νίκησαν στην Αθήνα για λογαριασμό της Φινλανδίας με 292 βαθμούς.

Η νίκη της Σουηδίας στον 60ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον άλλαξε και την κατάταξη στην συλλογή των περισσότερων τοπ 12 βαθμών, στέλνοντας την Έλενα Παπαρίζου και το My number one στην τέταρτη θέση. Την πρώτη θέση κατέχει το Euphoria με 18, 12άρια, ακολουθούν τα 16 δωδεκάρια του Αλεξάντερ Ρίμπακ, την τρίτη θέση με 12 δωδεκάρια κατέχει πλέον ο φετινός νικητής, ενώ η Έλενα Παπαρίζου, το 2005 είχε λάβει συνολικά 10 δωδεκάρια και πλέον κατατάσσεται τέταρτη. Η νίκη δηλαδή με πολύ υψηλή βαθμολογία δείχνει να είναι σκανδιναβική υπόθεση.

Ο μουσικός διαγωνισμός ξεκίνησε στις 22:00 ακριβώς Wiener Stadthalle.

H Κοντσίτα έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση καθώς η είσοδός της έγινε από αέρος… και ξεσήκωσε το κοινό με το τραγούδι της, στο οποίο τη συνόδευε μία υπέροχη παιδική χορωδία στο τραγούδι

Η Ελλάδα με τη Μαρία Έλενα Κυριάκου βγήκε 15η στη σκηνή και τραγούδησε το One Last Breath.

Επειτα από ένα χρόνο απουσίας, η Κύπρος επέστρεψε στον στον 60ο τελικό της Eurovision με τον Γιάννη Καραγιάννη και το «One Thing I Should Have Done».

Δείτε τη σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι χώρες:

1. Σλοβενία
2. Γαλλία
3. Ισραήλ
4. Εσθονία
5. Ην. Βασίλειο
6. Αρμενία
7. Λιθουανία
8. Σερβία
9. Νορβηγία
10. Σουηδία
11. Κύπρος
12. Αυστραλία
13. Βέλγιο
14. Αυστρία
15. Ελλάδα
16. Μαυροβούνιο
17. Γερμανία
18. Πολωνία
19. Λετονία
20. Ρουμανία
21. Ισπανία
22. Ουγγαρία
23. Γεωργία
24. Αζερμπαϊτζάν
25. Ρωσία
26. Αλβανία
27. Ιταλία

Facebook Comments