«Γενικόλογο» αλλά και «λιγότερο φιλόδοξο απ’ όσο χρειάζεται» σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι ορισμένα από τα σχόλια με τα οποία υποδέχθηκαν ευρωπαϊκοί παράγοντες το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα για μια πρώτη σύντομη συζήτηση στο τραπέζι του Euroworking Group.

Με το 75σέλιδο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τη λήξη των μνημονίων θα προσέλθει σήμερα στο ΕWG, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, με στόχο να αποσπάσει θετικά σχόλια, έτσι ώστε στο Eurogroup στις 27 Απριλίου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, να πάρει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος οι θεσμοί διατηρούν επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων σε θέματα όπως τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, επεκτασιμότητα, αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης) και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το «Growth Strategy for the Future of Greece», όπως ονόμασε το σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση, στάλθηκε από την Αθήνα στους θεσμούς το Μεγάλο Σάββατο. Από τότε έχει δοθεί στις τεχνικές ομάδες των θεσμών, ώστε να το επεξεργαστούν αναλόγως και να το επιστρέψουν με σχόλια και παρατηρήσεις. Οι πρωτεύουσες ακόμα δεν το έχουν λάβει, καθώς θα πρέπει να γίνει πρώτα η αξιολόγηση των θεσμών.

Εκτός από την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη κρίνουν οι θεσμοί ότι θα είναι απαραίτητη, το πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του πότε θα γίνει τι, το οποίο σήμερα παραμένει ιδιαίτερα ασαφές, αλλά και για τον τρόπο που θα γίνει η εποπτεία των συγκεκριμένων αυτών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Η 75σέλιδη πρόταση χωρίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας είναι «η δημοσιονομική βιωσιμότητα», η μικρότερη ενότητα σε όλη την πρόταση καθώς μόλις σε 5 σελίδες περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μέχρι στιγμής, οι οποίες χαρακτηρίζονται «χρήσιμες».

Δεύτερος πυλώνας είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη» στην οποία υπάρχουν υποκατηγορίες για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στα εργασιακά γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και παράνομη εργασία, ενώ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του, καθώς προτείνει να εξουσιοδοτηθούν οι κοινωνικοί εταίροι που θα κρίνουν κατά πόσο μπορεί να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή όχι.

Στο σημείο αυτό, ευρωπαϊκή πηγή σχολίαζε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να προκύπτει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της παραγωγικότητας και όχι να αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της ζήτησης.
Επιφυλάξεις διατυπώνονται και ως προς την αναφορά του σχεδίου στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Στο σχέδιο υπάρχει υποενότητα για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας οι χρόνια άνεργοι, με σεμινάρια και περαιτέρω εκπαίδευση. Οσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο νομοθετικό πλαίσιο για την πτώχευση αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι στην ελληνική πρόταση τονίζονται περισσότερο αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όχι αυτά που θα γίνουν μετά τη λήξη του προγράμματος. Συγχρόνως, δίνεται μεγάλη προσοχή στην προστασία του καταναλωτή, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Τρίτος πυλώνας είναι «οι δομικοί όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», όπου αναφέρονται οι τομείς της ενέργειας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχει δέσμευση να ολοκληρωθούν αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει όπως το Ελληνικό κ.λπ., αλλά δεν υπάρχει αναφορά για το ποιες νέες ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν από το τέλος του προγράμματος και τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και οι θεσμοί σημειώνουν ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο το πρόγραμμα στο θέμα αυτό.

Τέταρτος πυλώνας είναι «η δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όπου επικεντρώνεται σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, στην «προώθηση μιας κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομίας», στη δημιουργία συνεργατικών πρωτοβουλιών αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ο πέμπτος πυλώνας αναφέρεται στη «χρηματοδότηση της ανάπτυξης», όπου γίνεται αναφορά στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, σε μείωση των κόκκινων δανείων, βελτίωση των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Στο σημερινό EWG, πάντως, θα συζητηθούν και άλλα σημαντικά θέματα για την Ελλάδα:

1. Η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων (μόνο τα 12 περίπου από τα 88 έχουν ολοκληρωθεί). Ορισμένα από τα προαπαιτούμενα αναμένεται να μεταφερθούν για μετά το πρόγραμμα, αλλά ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει ότι αυτό θα γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη μόνον αν αποδεικνύεται ότι επιβάλλεται για τεχνικούς λόγους και δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης.

2. Η μεταπρογραμματική εποπτεία.

3. Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Το τελευταίο είναι επείγον, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να γίνει μία παρουσίαση των τεχνικών εργασιών που έχει κάνει η task force για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα τεθούν ερωτήματα στους συμμετέχοντες για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Οι Γερμανοί έχουν κρατήσει μέχρι στιγμής την πιο σκληρή στάση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ενώ από τη Δευτέρα ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος εκπρόσωπος της Γερμανίας στο EWG, Γιοργκ Κούκις.

Facebook Comments