Επιταχύνεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και, παράλληλα, αυξάνεται σε επίπεδο-ρεκόρ η απόδοση των τουρκικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διστάσει να παρέμβει αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Επίσης διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα χθες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Οι προειδοποιήσεις για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της Αγκυρας, η γενικότερη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση της λίρας κατά περισσότερο από 9% από την αρχή του έτους.

Χθες, η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 4,1934 ανά δολάριο, δηλαδή σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, και η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στις 5,1938 ανά ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων, όπου οι επενδυτές απαιτούν πολύ υψηλή απόδοση ώστε να ρισκάρουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τουρκία.

Facebook Comments