Επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάζει αυτή την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως το 2014 θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 0,6%, έναντι συρρίκνωσης 3,9% το 2013. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην αύξηση των εξαγωγών.

Τα επόμενα δύο τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, χρόνιες – εσωτερικές και εξωτερικές – ανισορροπίες εξαλείφονται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνονται, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Υποχωρεί η ανεργία

Αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013. Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%. Σε εθνικολογιστική βάση, θα διαμορφωθεί στο 24,5%, από 25,8% το 2013.

Facebook Comments