Στα top picks της Goldman Sachs μεταξύ των τραπεζών της Ελλάδας και της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, συγκαταλέγεται η Εθνική τράπεζα (buy, τιμή-στόχος 3,15 από 3,10 ευρώ) και η Alpha Bank (buy, τιμή-στόχος 0,82 από τα 0,80 ευρώ), όπως επισημαίνει ο οίκος σε ανάλυσή του με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, μετά από ταξίδι και συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη και στελέχη των ρυθμιστικών υπηρεσιών στις εν λόγω περιοχές, «τα ευρήματά μας οδηγούν σε ένα ασθενέστερο outlook για την ανάκαμψη των κερδών στις τράπεζες, λόγω ενός δυσμενούς περιβάλλοντος επιτοκίων και της απουσίας ορατής ανάκαμψης των μεγεθών, καθώς και μιας ευρείας σειράς ρυθμιστικές πιέσεων».

Για την Ελλάδα, επισημαίνει πως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ποιότητας των assets και τα πανευρωπαϊκά stress tests, εμφανίζεται αβέβαιο, παρά την καλύτερη ορατότητα στις τεχνικές πτυχές των tests. Παρά τις εξελίξεις αναφορικά με τον αναβαλλόμενο φόρο, που προσέφερε κεφαλαιακή ανακούφιση, η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών. «Σε λειτουργικό επίπεδο, η πρόοδος στην αναδιάρθρωση έρχεται σε αντίθεση με τα αυξημένα πολιτικά ρίσκα και την βραδεία πρόοδο στην δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των NPLs.

Αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι είναι υψηλό αλλά ακόμη διαχειρίσιμο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θεωρείται μια πραγματική πιθανότητα, δεδομένης της απουσίας προόδου για την εκλογή του επόμενου προέδρου της δημοκρατίας. «Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλό επίπεδο με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά η αίσθηση μεταξύ των συνομιλητών μας είναι ότι δεν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει μόνος του μια κυβέρνηση, ακόμη και εάν κερδίσει τις εκλογές».

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΤΧΣ, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίησή τους είναι απίθανο να συμβεί βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των πιθανών διεργασιών και των όσων εμπλέκονται.

Για την Πειραιώς αποδίδει σύσταση neutral και τιμή-στόχο τα 1,70 ευρώ, και για την Eurobank σύσταση neutral και τιμή-στόχο τα 0,38 ευρώ

Facebook Comments