Πλήρη αποχή από την εγχώρια αγορά ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα μετά βίας ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Πέρα των ξένων επενδυτών που είναι αποστασιοποιημένοι εδώ και καιρό από τους ελληνικούς τίτλους, έντονη ήταν και η απουσία των εγχώριων “παικτών” με την εκκαθάριση από Τ+3 σε Τ+2 να περικόπτει τις ελπίδες ανάκαμψης των τοποθετήσεων τους κατά μία ημέρα. 
 
Τα καλά νέα για τον ΟΤΕ ((να περάσουν στην κατοχή του τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League και του Europa League για την περίοδο 2015-2018)  εξασθένισαν γρήγορα μην καταφέρνοντας να “εξωράΐσουν” το επενδυτικό κλίμα, με τη μετοχή του Οργανισμού να τερματίζει -από κέρδη της τάξης του 3,65% που κατέγραφε αρχικά- στο +1,44%. Η ΦΟΡΘ έκλεισε 6,92% χαμηλότερα στα 1,21 ευρώ.
 
Αλλά και το αισιόδοξο προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της αγοράς στο σύνολό της, καταδεικνύοντας την υπεροχή του κινδύνου στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα από την πολιτική αστάθεια. 
 
Για ένα πιθανό αδιέξοδο στην ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές του 2015 στο πλαίσιο της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλά η Citigroup σε έκθεση της την Παρασκευή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015, με μια ευδιάκριτη πιθανότητα της επόμενης κυβέρνησης να ηγείται το κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την ίδια ώρα οι αγορές στην Ευρώπη (και στο Νότο) «ευημερούσαν» για δεύτερη ημέρα στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων της Παρασκευής για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτό καταδεικνύει και την άμεση συσχέτιση της ελληνικής αγορςά με τα εσωτερικά δρώμενα και την απεξάρτησή της από τις διεθνείς αγορές. 
 
Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών τίτλων, όπου δεν αναμενόταν κάποια υπέρβαση, και άλλες κεντροβαρείς μετοχές δεν έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ υποχώρησε 3,88%, του ΤΙΤΑΝΑ (-3,38%), της ΤΕΝΕΡΓ (-3,27%), του ΟΠΑΠ (-2,76%), της ΜΙΓ (-2,67%), της ΜΕΤΚΑ (-2,62%), της ΦΦΓΚΡΠ (-2,42%), της ΕΧΑΕ (-2,03%) ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ. 
 
Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε άλλο 1,52% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η ΕΤΕ υποχώρησε 2,67% κάτω του ψυχολογικού 2,20 ευρώ, η ΑΛΦΑ κατέγραψε πτώση 1,59%, η Τρ. Πειραιώς (-0,78%) και η ΕΥΡΩΒ (-0,66%). 
 
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποαπέδωσε, με τέσσερις από τις είκοσι που συμμετέχουν να κλείνουν σε θετικό έδαφος όπως η ΣΩΛΚ (+4,9%), η ΙΝΤΚΑ (+2,08%), ο ΙΚΤΙΝ (+2,03%) και η ΟΤΟΕΛ (+1,83%). Απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν ο ΟΛΘ, η ΑΡΑΙΓ, ο ΦΡΛΚ, ενώ η ΛΑΜΔΑ έχασε τα 4 ευρώ κλείνοντας 2,93% χαμηλότερα στα 3,97 ευρώ. 
 
Στην αγορά παραγώγων υποτονικές υπήρξαν και εκεί οι συναλλαγές με το συμβόλαιο επί του δείκτη να σημειώνει 6.302 συμβόλαια και με την τελική τιμή να εξαλείφει το discount κλείνοντας στις 337.75 μονάδες. 
 
Από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, ξεχώρισε αυτή της Ιntralot που αφορούσε το 0,96% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (1.518.332 μετοχές) στην τιμή των 1,53 ευρώ. 
 
Επόμενη στάση… η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Facebook Comments