Ψήφο εμπιστοσύνης στις Ελληνικές τράπεζες αποτελεί η επιστροφή ισχυρών funds, ή η πρόθεση εγχωρίων, να πάρουν θέση στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μετά το «κενό» που αφήνει η αποχώρηση της Coca Cola από το ταμπλό με την επαναδιαπραγμάτευση μιάς «άλλης» μετοχής, αφού η Κύρια Αγορά διαπραγμάτευσης θα είναι του Λονδίνου, οι επενδυτές αναζητούν την εναλλακτική λύση.

Οι τράπεζες και τα χαρτιά που ανήκουν στο Δημόσιο και έχουν πάρει το δρόμο της αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με την αγορά, ενδεχομένως να αποτελέσουν την «εναλλακτική».


Τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά για τις τράπεζες, είναι πρόωρο να ειπωθεί το ο,τιδήποτε, κι αυτό η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Moody’s, το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα του 30% επί των χορηγήσεων, εγκυμονεί κινδύνους ότι δηλαδή μπορεί να μην φτάσουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης… Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος του 2013 αναμένονται τα νέα stress tests των Ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να «επικαιροποιηθούν» τα προβλήματά τους, δίδοντας ακτινογραφία της στιγμής, της περιόδου εκείνης.

Σε κάθε περίπτωση, με τις διαρροές που υπάρχουν, το επιτελείο της Εθνικής, δηλώνει αισιόδοξο ότι θα καταφέρει να καλύψει το 10%, κινητοποιώντας Έλληνες και ξένους επενδυτές, με συνεχείς παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος της Costa Mare και του Costa Navarino έχει βολιδοσκοπηθεί, όπως και ο νυν μέτοχος της τράπεζας κ. Σπ. Λάτσης και η απάντηση, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, μάλλον είναι θετική. Μάλιστα έχει ακουστεί και η εισφορά μετοχών εκ μέρους του κ. Κωσταντακόπουλου, συγκεκριμένα από εταιρείες του.  Αυτά, όταν δεν υπάρχει φως ως προς την πώληση της Finansbank ή το κούρεμα κατά 50% των υβριδικών ομολογιών, ύψους 2,4 δις. ευρώ.  Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 19,76%, στα 0,60 ευρώ και όγκο περισσότερα από 10,4 εκατ. τεμάχια.

Alpha – Πειραιώς

Κέρδη 19,25% για την Alpha και 15,58% για την Πειραιώς, στα 0,9850 ευρώ και 0,23 ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο τράπεζες φαίνονται πιο έτοιμες ως προς την κάλυψη του 10%. Η Πειραιώς αναμένει τη συμμετοχή του group της Millennium κατά τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, ενώ η Alpha έχει εξασφαλίσει κεφάλαια από το Κατάρ, ξένων οίκων, όπως της BofA/Merrill Lynch και Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως της οικογένειας Κανελλόπουλου και του κ. Δ. Δασκαλόπουλου, νυν προέδρου του ΣΕΒ. Η ΔΕ Eurobank ως στρατηγική επιλέγει την ένταξή της στο ΤΧΣ, όπου είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει την good bank του Τ.Τ. και εν συνεχεί8α να πωληθεί στον ιδιωτικό τομέα, πιθανώς σε κάποια ξένη τράπεζα.


Kαλό κλίμα

Το καλό κλίμα στις τράπεζες έδωσε ώθηση στο ταμπλό, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,79%, στις 943 μονάδες και όγκο λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Ισχυρές εντολές αγορών βγήκαν στα ΣΩΛΚ, που ανέλαβαν νέα συμβόλαια, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 6,76%, στα 2,21 ευρώ, κάτι που ενίσχυσε τη Βιοχάλκο που κατέγραψε κέρδη άνω του 3%. Ισχυρά κέρδη άνω του 4,6% για τα Folli Follie, με την αγορά να θεωρεί ότι από τη στιγμή που η Fosun δεν υπέβαλε προσφορά για τον ΟΠΑΠ, θα ρίξει το βάρος της στην εισηγμένη ή σε ό,τι άλλο έχει συνέργειες από την ελληνική αγορά και οικονομία.

Κέρδη σχεδόν κατά 3,5% για την ΜΕΤΚΑ, που μετράει τα οφέλη από την είσοδο στο Ιράκ και με το χαρτί να κλείνει στα 11,60 ευρώ.  Κέρδη άνω του 2,55 για τη ΔΕΗ, στα 6,92 ευρώ και άνω του 2% για τον ΟΤΕ, στα 6,18 ευρώ, με το χαρτί να επιστρέφει στους δείκτες της Morgan Stanley. Οι αποκρατικοποιήσεις και η συζήτηση γύρω από αυτές έδωσαν ώθηση στον ΟΛΠ, τα ΕΛΠΕ που ευνοούνται από την πώληση της ΔΕΠΑ, λόγω της συμμετοχής τους στην εταιρεία. Κλείσιμο λίγο πάνω από τα 7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, με την αγορά να μην μένει ικανοποιημένη από το μικρό αριθμό ενδιαφερόμενων, μόλις δύο (Third Poin και Emma Delta).     

Facebook Comments