Όσοι παρακολουθούν τις αγορές μετοχών μπορούν εύκολα να καταλάβουν τις ενδείξεις αδυναμίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε είναι οι πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο DAX αλλά και άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για συνέχεια του ράλι των μετοχών σε ένα ευρωπαϊκό QE ή στη χειρότερη περίπτωση σε ένα σημαντικό ύψος αγορών ABS. Όμως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου, ο Mario Draghi απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στο ύψος των αγορών ABS και αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε στους επενδυτές.

Όπως γνωρίζουμε από τη Fed, όταν οι επενδυτές ξέρουν το ποσό με το οποίο η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει αγοράζοντας ομόλογα, μπορούν να υπολογίσουν την ποσοστιαία άνοδο των μετοχών. Αυτό περίμεναν και οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά τελικά δεν το έλαβαν.

Ως εκ τούτου ο DAX βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κρισιμότατη στήριξη των 8.900 μονάδων και το ερώτημα είναι αν θα ανακάμψει. Το επιθυμητό είναι να ανακάμψει όμως υπάρχει ένα «αλλά».

Οι επενδυτές δεν πείθονται ότι το ABS μπορεί να ανατρέψει την εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η γερμανική μηχανή μήνα με το μήνα μένει από δυνάμεις. Εδώ και πολλούς μήνες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αναφέρονταν σε ένα ευρωπαϊκό QE και πλέον το τοποθετούν στα βασικά τους σενάρια, όπως αναφέραμε πρόσφατα στο Forexreport.gr, δημοσιεύοντας σχετικές αναλύσεις.

Αν λοιπόν οι αγορές θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στο Draghi, θα άνουν αυτό ακριβώς που έκαναν και στην Αμερική. Θα επιχειρήσουν να πιέσουν ισχυρότατα το DAX. Να θυμίσουμε ότι πριν από το QE1, η Wall Street παράπαιε αδυνατώντας να βρει πρόθυμους αγοραστές. Κλείσιμο κάτω από τις 8.900 μονάδες, γνωρίζουν όλοι ότι θα ανοίξει το δρόμο σε ελεύθερη πτώση 1.000 μονάδων και θα στήσει το Mario Draghi στον τοίχο, ενώ θα πανικοβάλει τους Γερμανούς που θα δουν τα macro τους να πιέζονται σημαντικά.

Αν τις επόμενες ημέρες βρεθούμε κάτω από τις 8.900 μονάδες, τα short θα πάρουν φωτιά και οι επενδυτικές τράπεζες θα αρχίσουν να δημοσιεύουν ημερομηνίες για την ενεργοποίηση ενός QE.

Facebook Comments