Αν και χαρακτηρίζεται ως θέμα “χαμηλής πολιτικής” το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα που αποπειράθηκε να φέρει προς διαβούλευση και ψήφιση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα την απόσυρσή του. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ούτε ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ούτε ότι δεν αποτελεί προϊόν δικής της έμπνευσης και εργασίας. Κατάφερε να ενώσει τους φιλόζωους κατά του νομοσχεδίου. 

Οι σχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με τον αναπληρωτή υπουργό ήταν ήδη τεταμένες με το ν/σ να οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Λέγεται μάλιστα ότι μεταξύ τους επιλέγουν ως επί το πλείστον να επικοινωνούν δια… αλληλογραφίας λόγω των τόσο κακών σχέσεων τους. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου “άδειασε” το Γιάννη Τσιρώνη, το αντίστοιχο βέβαια έπραξε τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και οι Οικολόγοι από τους οποίους προέρχεται. Το εγκληματικό νομοσχέδιο που με τόσο ζήλο υπερασπιζόταν ο αναπληρωτής υπουργός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. 

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες και του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού SΤΑR, Γιάννη Ευσταθίου, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα για τη σύνταξη και τη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για τα κατοικίδια ζώα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MarketNews.gr, το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται ανέλαβε ο Δημήτρης Καρακώστας, προερχόμενος από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, άτομο εμπιστοσύνης για το κόμμα, με “οικολογικές ρίζες” και αδελφός της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύης Καρακώστα.

Ο Δημήτρης Καρακώστας ήδη ξεκίνησε επαφές για τη σύνταξη του ν/σ. 

Το Σαββατοκύριακο θα γίνει το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχεται ο αναπληρωτής υπουργός. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα ενώ προβλέπονται αρκετές αποχωρήσεις. 

Η συζήτηση με τις φιλοζωικές -και όχι με μία (ψευτο)ομοσπονδία και επαγγελματικούς κλάδους- κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το ζήτημα των αδέσποτων ζώων δεν είναι καθόλου απλό όπως φαντάζει στους περισσότερους. Η ίδια η ΚΕΔΕ (το ν/σ Τσιρώνη έκρινε ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων τους δήμους) έχει ήδη δηλώσει αδυναμία στην εκπλήρωση των καθηκόντων της. Τα αδέσποτα είναι εκατομμύρια, οι κακοποιήσεις καθημερινές και η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Ένα νέο νομοσχέδιο που θα εντοπίζει και αντιμετωπίζει το ζήτημα είναι απαραίτητο, όχι όμως ένα νομοσχέδιο που αντί να λύνει θα προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. 

Facebook Comments