Κάτω και από την χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού, δηλαδή περίπου τα 735 εκατ. ευρώ, για το 33% του Δημοσίου, κινήθηκε η προσφορά της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία της PPF, τσέχικου fund με συμμετοχή στην Πειραιώς (μικρό ποσοστό διατηρεί και ο κ. Δ. Κοπελούζος), διαμορφώθηκε κοντά στα 622 εκατ. ευρώ + 60 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας το κουπόνι δηλαδή τα έσοδα 60 εκατ. ευρώ από το μέρισμα τα οποία με βάση την προσφορά αντί να πάνε υπέρ του νέου μετόχου θα εκχωρηθούν στο Δημόσιο.

 

Και όχι μόνο αυτό, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ με τον ΟΠΑΠ, αφού, εκτός από τα εξώδικα για την συμφωνία με την Ιντραλότ, πηγές στην Κομισιόν, αναφέρουν στο «Μ» ότι ήδη ζητούν με επιστολή τους προς τα αρμόδια όργανα, μέτοχοι στον Οργανισμό, να ερευνήσει τo αν υπάρχει ψεγάδι στο deal για την τεχνική υποστήριξη των παιχνιδιών του Οργανισμού.

 

Πάντως, χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει από την Emma Delta να προχωρήσει στη βελτίωση της προσφοράς της την Πέμπτη. Την ίδια μέρα η διοίκηση του Ταμείουθα αποφασίσει και το αν θα απορρίψει κι αυτή την προσφορά, αφού δεν έγινε αποδεκτή η προσφορά του αμερικανικού fund Third Point, λόγω των όρων που έθετε, κάτι που δεν προεβλέπετο στην προκήρυξη του διαγωνισμού.  

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματευόταν χθες στο χρηματιστήριο στα 7 ευρώ, γεγονός που ανεβάζει την χρηματιστηριακή αξία του 33% του ΟΠΑΠ στα 735 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2013 υπολογίζονται στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα κέρδη από τους φόρους θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται πως, “εξετάστηκαν σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, οι φάκελοι υποψηφιότητας για την απόκτηση ποσοστού 33% της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.)», που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι Emma Delta και Third Point στις 17 Απριλίου 2013.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Third Point, καθώς υπέβαλε προσφορά υπό αίρεση, γεγονός που όπως επεσήμαναν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρεπόταν από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, αποσφραγίστηκε μόνο η οικονομική προσφορά της Emma Delta, παρουσία εκπροσώπων της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών του συμβούλων Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός της εβδομάδος”.

Η προσφορά υπό αίρεση της Third Point, που αναφέρι στην ανακοίωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ότι το fund ήθελε να πουλήσει μετοχές του Οργανισμού, ανεξαρτήτου χρόνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσφορά της Εθνικής και της Deutsche Bank ήταν της τάξης των 610 εκατ. ευρώ και του ανεξαρτητου αποτιμητή Duff & Phelps περί τα 650 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments