Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Λευκό Οίκο στις 04:00 ώρα Ελλάδος διατάζοντας επίθεση στη Συρία.

Ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση με σύμπραξη Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, επέστρεψε στο ξενοδοχείο αλλάζοντας το πρόγραμμά του καθώς βρίσκεται στη Λίμα.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, Αμερικάνοι, Βρετανοί και Γάλλοι χτύπησαν με πυραύλους και αεροπλάνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του πρακτορείου Reuters, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης υπάρχουν σύννεφα καπνού.

Η δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου: “Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος”.

Ακολούθως, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, η αντιαροπορική άμυνα κατέρριψε 11 πυραύλους. Στη Δαμασκό ήδη σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 ισχυρές εκρήξεις.

Βρετανικό υπουργείο Αμύνης

“Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (…) Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς”‬

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ολοκληρώθηκε το πρώτο κύμα των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Συρία και δεν έχει προγραμματιστεί επόμενο χτύπημα αυτή την ώρα, το επόμενο χτύπημα θα εξαρτηθεί από το αν ο Άσαντ ξαναχρησιμοποιησει χημικά όπλα. ‬

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι “οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. 

Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Facebook Comments