Αμέσως μετά την τραγωδία στο Αιγαίο το ποιο αξιοσημείωτο παραλειπόμενο ήταν η τηλεφωνική συνομίλα Τσίπρα –Γκιλντιρίμ. Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία είναι θετική και αυτό μας δείχνει ότι η Τουρκία για την ώρα δεν επιδιώκει περεταίρω στρατιωτική εμπλοκή από την ήδη υπάρχουσα. Όπως επίσης είναι θετικό το ότι ξανάνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που είχε κλείσει λόγω των γνωστών γεγονότων σε Αιγαίο και Κύπρο. Η είδηση του επίσημου κρατικού πρακτορικού ειδήσεων του ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν η εξής:

«Τα συλλυπητήρια και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ “συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον”. 

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο. 

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν» .

Δεν θα σταθούμε στο ότι ο κ. Γιλντιρίμ δεσμεύθηκε πως θα κρατά ενήμερο για το θέμα των δύο στρατιωτικών τον πρωθυπουργό γιατί γνωρίζοντας την φύση της Τουρκικής πολιτικής με τους ομήρους και τον χαρακτήρα του κ. Γιλντιρίμ πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως εμπαιγμό. Εκεί όμως που πρέπει να σταθούμε είναι άλλου , στην πρόταση στο τέλος της παραγράφου : «Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν» . Δηλαδή τι θέλει να μας πει αυτή η μικρή παράγραφος; Ότι αν η Αθήνα συμφωνήσει ( που πιθανόν θα το κάνει έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα) σε αυτές τις Τουρκικές αξιώσεις θα έχουμε πράκτορες της ΜΙΤ να χρησιμοποιούν Ελληνικά αεροδρόμια και να έρχονται εδώ να απαγάγουν κόσμο που το καθεστώς Ερντογάν βαφτίζει «Γκιουλενιστές», «εχθρούς» και «τρομοκράτες»   με τον σκιερότερο τρόπο και να φεύγουν ; Δηλαδή θα διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας να γίνουμε Κόσοβο και Γκαμπόν; 

Δεν θα μας ανησυχούσε τόσο πολύ αυτή η μικρή πρόταση στην ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν δεν είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Ν. Φίλη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 στις 20/6/2017 : «Προχθές για παράδειγμα είχαμε τη μυστηριώδη επαναπροώθηση Τούρκων στον Έβρο σε μασκοφόρους στην Τουρκία. Υπάρχει εν εξελίξει έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Δεν έχουμε ακόμα πειστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία» . Και ούτε υπήρξαν πειστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία , τότε το θέμα είχε ξεχαστεί μέσα στην ραστώνη του καλοκαιριού , όμως με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από την ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επανήλθε στην επικαιρότητα .

Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Θα καταστήσει την Ελλάδα την τριτοκοσμική χώρα της ΕΕ κάνοντας την να ανταγωνίζεται σε ζήλο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κράτη όπως το Κόσοβο και τη Γκαμπόν, κάνοντας μας έτσι  υποχείρια στις απαιτήσεις της Τουρκίας; Αυταπατούνται όσοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταλαγιάσουν τις ορέξεις της Άγκυρας εναντία στην χώρα μας το μόνον που θα καταφέρουν είναι να την αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο.    

Facebook Comments