Η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών τον συγκεκριμένο μήνα οφείλεται στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο ιστορικά του δείκτη Cboe Volatility (γνωστός ως VIX), ο οποίος αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία του S&P 500 και τείνει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με τον δείκτη.

Τέτοιες εκρήξεις της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς συνήθως δεν είναι one-off γεγονότα και τείνουν να ακολουθούνται από μετασεισμούς, προειδοποιεί η SocGen. To καλοκαίρι αναμένεται να είναι “καυτό” για τις αγορές και κυρίως για τις αμερικανικές μετοχές και το πετρέλαιο, καθώς οι πολύ ευάλωτες πλέον θέσεις των επενδυτών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν σημαντικές απειλές, όπως προσθέτει.

Η στρατηγική της χαμηλής μεταβλητότητας που επικράτησε τα τελευταία δύο χρόνια και εμπόδισε την κυριαρχία των θεμελιωδών μεγεθών, έχει ξεθωριάσει, όπως επισημαίνεται, και το επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται στις ΗΠΑ, με τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο να είναι οι short θέσεις στα variance swaps του S&P 500 (προθεσμιακά συμβόλαια ανταλλαγής διακύμανσης). Αυτά είναι τα trades που σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη στο πρόσφατο παρελθόν και συμπεριλαμβανόμουν στοιχήματα έναντι της μεταβλητότητας. Αυτά τα trades σύμφωνα με την SocGen, είναι απίθανο να συνεχίσουν αν αποδίδουν.

Για τους επενδυτές που κυνηγούν την ασφάλεια έναντι της μεταβλητότητας, η τράπεζα συστήνει long θέσεις στον δείκτη SGI US Equity Tail Risk Index, ο οποίος προσφέρει αντιστάθμιση στις long θέσεις στις μετοχές. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι ο δείκτης αυτός μπορεί να σημειώσει ζημιές εάν η μεταβλητότητα επιστρέψει σε χαμηλά επίπεδα.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments