Είναι πολύ πιθανό η Κομισιόν να απορρίψει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Γαλλία. Το Παρίσι έχει, στο μεταξύ, ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα καταφέρει για μία ακόμη φορά να «δαμάσει» το δημοσιονομικό έλλειμμα της οικονομίας στα όρια της Ε.Ε., τουλάχιστον με βάση το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν. Θα καθυστερήσει μια τετραετία, μειώνοντας το έλλειμμα στο επιθυμητό 3% του ΑΕΠ το 2017 και όχι νωρίτερα.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν πως προτίθενται να απορρίψουν άμεσα τον προϋπολογισμό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν πολιτική ταπείνωση για τη Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, εκδήλωσε την επιθυμία να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Η διαμάχη ανάμεσα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες είναι ουσιαστικά μια δοκιμασία για τη δυνατότητα των εποπτικών οργάνων της Ευρωζώνης να παρακολουθούν τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών τους.

Και η δοκιμασία αυτή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αξιοποίησης κρατικών πόρων προκειμένου να καταπολεμηθεί η στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το οικονομικό πρόβλημα της στασιμότητας αναμένεται να συζητηθεί εντός των επόμενων μηνών, με την ανάληψη των καθηκόντων από τα νέα μέλη της Κομισιόν.

Ενας από τους πρωταγωνιστές σε αυτό το σκηνικό της στασιμότητας είναι η Γερμανία. Και παρά το γεγονός ότι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη παρουσιάζει, επίσης, σημάδια κόπωσης, το Βερολίνο αρνείται πεισματικά να αλλάξει νοοτροπία και να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αρνούμενο να ακολουθήσει τις συστάσεις όλου, σχεδόν, του δυτικού κόσμου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να περιορίσει το σχεδόν διαχρονικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πάντως, παρά τη διαφορετική νοοτροπία των δύο χωρών για τη δημοσιονομική πολιτική, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν, αντίστοιχα, από εμπειρογνώμονες στο Παρίσι και στο Βερολίνο να προχωρήσουν σε συστάσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο φαίνεται ότι επιθυμεί να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα με το Παρίσι πριν επιδεινωθούν οι μεταξύ τους αντιθέσεις για την οικονομική πολιτική. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας έχει δεσμευτεί με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων εάν χαραχθεί ένα νέο «νιου ντιλ» (New Deal) για τη δρομολόγηση επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κάτω από τις υφιστάμενες, δυσμενείς συνθήκες στη γαλλική οικονομία, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα τη ζημίωνε περισσότερο. Οπότε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων θα αντιστάθμιζε τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει το Παρίσι αλλά και μεγάλη μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Επειτα από διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια προσαρμογή του προϋπολογισμού στις απαιτήσεις της Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν υπάρξει, παράλληλα, πρόοδος στη χάραξη του προαναφερόμενου επενδυτικού προγράμματος, αλλά και εάν υπάρξουν αποτελέσματα από τα μέτρα της ΕΚΤ για ενίσχυση του δανεισμού και την καταπολέμηση του κινδύνου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ολοι ελπίζουν πως μια νέα δέσμευση από το Παρίσι, αλλά και την Ιταλία, στην ολοκλήρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα πείσει τη Γερμανία να χαλαρώσει τη δική της δημοσιονομική προσέγγιση και την ΕΚΤ να παρέμβει δυναμικότερα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τυπώνοντας ακόμη και χρήμα.
 

Facebook Comments