Η Κύπρος δεν δίνει προτεραιότητα στην πώληση των αποθεμάτων χρυσού και εξακολουθεί να διερευνά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας στο πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η πώληση χρυσού, ήταν μία από τις πολλές δεσμεύσεις προς τους διεθνείς δανειστές του νησιού, ωστόσο δεν είναι ένα θέμα που έχει προτεραιότητα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, θα πρέπει να τηρήσουμε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τη συγκέντρωση των ποσών που παραμένουν ευθύνη μας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάγκη να επανέλθει μια νέα (προσαρμογή) του προγράμματος».

Ο κ. Γεωργιάδης, αρνούμενος να προβεί σε εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του χρυσού, ανέφερε ότι «η πώληση του χρυσού δεν είναι το πιο σημαντικό. Είναι κάτι που είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε σήμερα», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κύπρος θα μπορούσε να επανεξετάσει την πώληση, αν καταφέρει να βρει το ποσό αλλού, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Εφόσον είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας δεσμεύσεις νομίζω ότι όλες οι δυνατότητες θα πρέπει να διερευνηθούν». «Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για το όλο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας. Αυτό που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να επαναληφθεί είναι η δέσμευσή μας για την εκπλήρωση όλων χωρίς δισταγμό». Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, ανέφερε ότι αναμένεται να χαλαρώσουν σε κάποιες μέρες ή εβδομάδες.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν σε δύο ή έξι μήνες, απάντησε:

«Σίγουρα όχι έξι μήνες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα».

Η βουλή δεν έχει άλλη επιλογή

Αναφερόμενος στα μέτρα του μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι όροι διάσωσης, όπως η αύξηση των εταιρικών φόρων, περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, έχουν ήδη εγκριθεί σχεδόν ομόφωνα από τους βουλευτές.

Facebook Comments