Mε επιτυχία θα περάσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα αν και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις 5 Μαΐου, είναι από τώρα σαφές ότι καμία εκ των Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank δεν θα μείνει μεταξεστέα. Η εξέλιξη αυτή, σχολιάζει, είναι καλό νέο όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και τους μετόχους των τραπεζών, αλλά συνολικά για τη χώρα και την έξοδό της από το πρόγραμμα, καθώς σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια ενίσχυσης ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, για να συζητησουν με το μηχανισμό εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) τις προσομοιώσεις έκτακτων κατασχέσεων και σημειώνει πως οι πληροφορίες τους θέλει να επέστρεψαν με καλές ειδήσεις στις βαλίτσες τους.

Επισημαίνει δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και παρουσιάσουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, σε σύγκριση με τις τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Στα τέλη του 2017, η Alpha Bank είχε ανεβάσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,3%, η Εθνική στο 16,7%, η Τράπεζα Πειραιώς στο 15,4 % και η Εurobank στο 15,3 %.

Facebook Comments