Αβέβαιο είναι το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στις μονάδες λιγνίτη που πρόκειται να εκποιηθούν, αλλά και όσων παραμείνουν στην ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίηση των μονάδων αυτών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε αντίθεση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα των εργαζομένων προανήγγειλε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά και απολύσεις.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων, ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι στην μονάδα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη που τώρα έχουμε τρείς κλάδους θα γίνει μετά την εκποίηση ένας.

«Όπως καταλαβαίνετε θα γίνει οικονομία κλίματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και εξήγησε ότι ο στόχος είναι να μεταφερθεί το νεότερο προσωπικό στον εισφερόμενο κλάδο ώστε οι εργαζόμενοι  που δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης.

Ο ίδιος αν και διευκρίνισε  πως οι συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν πριν την αποεπένδυση και θα «καλύπτουν» και τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν σε ιδιώτες έσπευσε αμέσως μετά να δηλώσεi. «Εφόσον θα πάνε οι νεότεροι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν έχει νόημα να τους απολύσει. Όμως αν για λόγους δικούς του  τους απολύει, ή τους προτείνει μείωση μισθών και απολύσει όσους το αρνηθούν – τα ξέρουμε αυτά – θα προσπαθήσουμε να υπάρξει βέλτιστη κατοχύρωσή τους».

Αναφορικά δε με το προσωπικό που θα παραμείνει στην ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει με όρους οικονομίας. Να χρειάζονται . Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό»

Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε εξάλλου ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου καθώς όπως είπε αν και δεν έχει αποτιμηθεί οικονομικα το κόστος του, βοηθά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Πηγή: The Toc

Facebook Comments