Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας του ιού του Ebola, καθώς τα κρούσματα  σε νοησηλευτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παρότι είχαν ληφθεί ειδικές προφυλάξεις,   έχουν ανησυχήσει τους ειδικούς. 

Προσπάθεια που περιλαμβάνει την εμπλοκή όλων των διεθνών οργανισμών, με στόχο την κατασκευή σταθμών μόνωσης των ασθενών, κινητών διαγνωστικών μονάδων, δημιουργίας δικτύου νοσοκομείων, καθώς από αέρος γεφυρών για άμεση αποστολή έμψυχου και άψυχου υλικού.

Την ίδια ώρα,  αρμόδιες αρχές, όπως  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς και οι εθνικές αρμόδιες αρχές για τους κανονισμούς φαρμάκων των κρατών μελών της ΕΕ, βρίσκονται σε συνεργασία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης για κλινικές και μελέτες, καθώς και για νέες θεραπείες και εμβόλια.

 Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να μην έχει διευκρινιστεί, ενώ την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις.  Παράλληλα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα φάρμακο για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου, ενώ η επιστημονική κοινότητα διεξάγει «αγώνα δρόμου» προκειμένου να υπάρξει θεραπευτικό σκεύασμα ή εμβόλιο για τον ιό.

Στη χώρα μας το θέμα της επιδημίας παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα θωράκισης της χώρας τα οποία λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις θα επεκταθούν με στόχο τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι αυτής της παγκόσμιας απειλής.

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης συμμετείχε  στη συντονιστική  Συνάντηση των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες  για λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού ΕΜΠΟΛΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου  των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Επίσης, προχώρησε περαιτέρω στο πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι σε  πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην Αθήνα, παρουσία του  υπουργού Υγείας,  είχε αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω :

1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola βάσει σχετικής εγκυκλίου.

2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.

3. Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

4. Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.

Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.  Μάλιστα λόγω του ότι η χώρα μας  αποτελεί και χώρα υποδοχής ή διέλευσης δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών,  έχουν διαμορφωθεί τρία σχέδια ανάλογα με την πρoέλευσή τους (βαθμός επικινδυνότητας για επι μόλυνση) και ανάλογα με τον εντοπισμό τους, πχ σε αεροδρόμιο, λιμάνι, Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, είτε από την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή όργανα, είτε έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα από σωματικά υγρά αντικείμενα στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει τόσο κατά τη φροντίδα ασθενών, όσο και νεκρών (πλύσιμο σώματος νεκρού για ταφή).  Προσθέτει πως η τρέχουσα επιδημία, όπως έχει δείξει ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού και συσχέτισή του με στελέχη προηγούμενων επιδημιών, οφείλεται σε στέλεχος ιού Ebola που ανήκει στον τύπο Ebola Zaire, τον πιο μολυσματικό τύπο του ιού με υψηλό δείκτη θνητότητας. Ο ιός χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, κυρίως κατά την οξεία φάση και κατά τη διάρκεια των αιμορραγικών εκδηλώσεων.

Τί προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 και 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ:

Χωρισμένοι στα δύο είναι οι Έλληνες ως προς την ανησυχία τους για τον ιό Εμπολα. Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ με τη σκέψη ότι κάποιος δικός τους μπορεί να εκτεθεί στον ιό. Εξίσου πολλοί όμως, είναι κι αυτοί οι οποίοι δείχνουν ατάραχοι, ίσως επειδή ο ιός δεν έχει απειλήσει ακόμη σοβαρά τη χώρα μας. Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δηλώνει ότι επιθυμεί τη λήψη περισσοτέρων μέτρων πρόληψης στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους έλληνες γιατρούς, στη δουλειά που κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
 
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.155 άτομα απ΄ όλη τη χώρα.
 
Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
 
Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απαντά ότι ανησυχεί αν ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Εμπολα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τέσσερις στους δέκα, που δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν.
 
Ωστόσο, το 73,8% δηλώνει ότι ανησυχεί με ένα ξέσπασμα του ιού Εμπολα στην Ευρώπη. Το 71,2% δίνει την ίδια απάντηση για την Ελλάδα.
 
Οι επτά στους δέκα Έλληνες (73,2%) δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους έλληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Εμπολα στην Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύει μεγάλη μερίδα του κόσμου για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%). Διχασμός των πολιτών υπάρχει για τα Νοσοκομεία της χώρας. Το 481% έχει εμπιστοσύνη στα Νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη. Πολύ μικρό ποσοστό (16,9) εμπιστεύεται στη διεύθυνση δημόσιας υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο (12,2) τη δημοτική αρχή της περιοχής του.
 
Οι πολίτες μπορεί να δείχνουν, στην πλειοψηφία τους, εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας, ζητούν όμως σε ποσοστό 96,4% τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα. Συγκεκριμένα:
–         Οι περισσότεροι (96,1%) θέλουν να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών από τις πληγείσες χώρες.
–         Το 95,8% ζητεί έλεγχο των επιβατών όλων των πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.
–         Το 91,9% εκφράζει την επιθυμία να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο.
–         Το 79,7% ζητεί έλεγχο στις πύλες εισόδου σε όποιον μπαίνει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
–         Το 66,8% θέλει να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς τις χώρες που υπάρχει επιδημία.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το 96,4% επιθυμεί την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

 Εδικοί στον Εμπολα οι Ελληνες

 Εξαιτίας της ενημέρωσης των τελευταίων δύο μηνών για τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης του ιού Εμπολα, οι γνώσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν. Το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες έδιναν περισσότερες από μία απαντήσεις.

 Σε ότι αφορά τα συμπτώματα, το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία – καταβολή (42,9%).

Facebook Comments