Η τιτλοποίηση  των δανείων των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η έκδοση  και διάθεση  σχετικών τίτλων στη χρηματιστηριακή αγορά, με τη δημιουργία «καλαθιών» μετοχών επιχειρήσεων, περιλαμβάνεται στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι επιχειρηματικοί φορείς που συμμετέχουν στο διήμερο συνέδριο με θέμα «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που ξεκινά την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου στον ΄Ομιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το συνέδριο, οργανώνεται από την επενδυτική έκδοση Α- ENERGY στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με την ευγενική συνεργασία και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και άλλων κορυφαίων χρηματοοικονομικών οργανισμών αλλά και επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην εκδήλωση, συμμετέχουν με προτάσεις τους, η Ένωση  Εισηγμένων Εταιρειών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση  Νεοφυών Επιχειρήσεων και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς.

Οδηγός επιβίωσης επιχειρήσεων

Στην πιο καίρια στιγμή για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων επιβίωσης και παραπέρα ανάπτυξης των επιχειρήσεων που επέζησαν της κρίσης, το χρηματοδοτικό φόρουμ αναμένεται να προτείνει: Λύσεις γενικής εφαρμογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λύσεις για τις 155 με 165 ενεργές εισηγμένες, όπως επίσης και για τις αντιστοίχων μεγεθών μη εισηγμένες από κοινού με τις  τράπεζες και τη συμμετοχή των υπαρχόντων μετόχων.

Σε ότι αφορά την πρόταση δημιουργίας «καλαθιών» μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια κάθε  μιας επιχείρησης που συμμετέχει στο «καλάθι», προέρχεται από επιχειρηματικούς φορείς όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με βάση τη μελέτη του επιτυχημένου παραδείγματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και έχει συζητηθεί με τους φορείς της αγοράς. Η σχετική πρόταση, κινείται στη λογική της αγοράς, έχει σημαντικές δυνατότητες προσαρμογής και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν διεξοδικά οι προϋποθέσεις υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης, έτσι ώστε και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, τράπεζες, επιχειρήσεις και επενδυτές να μείνουν ικανοποιημένα στα πλαίσια μιας διαρκούς ανάπτυξης και σταθερότητας στο οικονομικό σύστημα

Σημαντικά χρηματοδοτικά βοηθήματα

Πέρα όμως από την  ενημέρωση και τις προτάσεις σχετικά με τα επιχειρηματικά  δάνεια σε καθυστέρηση, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα κατατεθεί πρωτότυπη πληροφόρηση προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των νέων επιχειρήσεων, σχετικά με εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιήσουν. Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές τοποθετήσεις σχετικά με την επόμενη γενιά έργων υποδομών όπως επίσης και για την αξιοποίηση από ελληνικές επιχειρήσεις διεθνών μέσων, προκειμένου να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.

Για ένα αναπτυξιακό μίγμα χρηματοδότησης

Εδικότερα: Στο πάνελ με θέμα «Για ένα αναπτυξιακό μίγμα χρηματοδότησης» θα συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους  εκλεκτούς ομιλητές, o κ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank, ο κ. Π. Φουρτούνης Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης, Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού  Επενδυτικού Ταμείου, εκπρόσωπος της Ernst & Young, ενώ προγραμματισμένες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον πρόεδρο  του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κ. Λουφάκη, τον πρόεδρο  του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Α. Σαββάκη , τον πρόεδρο  της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), κ. Π. Δράκο,  τον   πρόεδρο  της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Β.  Κορκίδης και άλλων φορέων από τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών. 

Eπίσης, η  κ. Ι. Παπακυρίλλου,  εκπρόσωπος Γραφείου Κωνσταντινούπολης του IFC (Τ&C Climate Change, co-Lead Trade & Competitiveness-IFC, μέλος World Bank), θα αναφερθεί στις δυνατότητες αξιοποίησης του IFC από ελληνικές εταιρείες, αλλά μόνον στις χώρες που δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος οργανισμός. Σημειώνεται ότι το  IFC, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας επιχειρηματικά projects στην Ελλάδα, ωστόσο συνεργάζεται και επιθυμεί να συνεργαστεί με ακόμα περισσότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Το στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων

Για «Το στοίχημα της χρηματοδότησης νέων έργων» θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σ. Σιμόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφας παρουσιάζοντας τα ήδη δρομολογημένα έργα, αλλά και τα αμέσως επόμενα έργα προς υλοποίηση. Τοποθετήσεις επί του θέματος θα κάνουν επίσης, ο κ. Γ. Λογοθέτης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Η. Δρούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος  και η κα Τ. Βελισσαράτου, Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας & Ανάπτυξης, της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ», ο κ. Γ. Νικολούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ Consulting & Logistics και ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, κ. Β. Χαλκιάς. Από τη δική τους πλευρά,  ο Υποδιευθυντής  των Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων και project finance της Εθνικής Τράπεζας κ. Δ. Κωνσταντακόπουλος και ο κ. Σπύρος Βενετσιάνος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του τμήματος Δομημένων Χρηματοδοτήσεων της Eurobank, θα αναφερθούν σε έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από πλευράς χρηματοδότησης και στους τρόπους μέσα από τους οποίους τα επόμενα έργα θα είναι πιο «bankable» (εύκολα στη χρηματοδότηση) και συνεπώς πιο ελκυστικά στους επενδυτές.  Στην εμπειρία των ΣΔΙΤ στην  Αγγλία και Ευρώπη και πώς αυτές μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, θα αναφερθεί ο κ. Αν. Κουμίδης της McBains Cooper, ενώ θα υπάρξουν και παρουσιάσεις των ήδη αναπτυσσόμενων έργων, όπως της  «Oλυμπία Οδός».

Η αξιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς

Τις δυνατότητες που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά ως εναλλακτικός πυλώνας χρηματοδότησης έργων και υποδομών, αλλά  και προτάσεις άμεσης αναζωογόνησής της, θα αναπτύξουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Θ. Κρίντας, Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management, ο κ. Β. Χαρατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της BETA Securities, ενώ ο κ. Π. Λάμπρου, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα μιλήσει για την αγορά κεφαλαίου, ως εργαλείο για την ανάκαμψη και ανάπτυξη στην οικονομία και την κοινωνία. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετάσχει και η κα Γ. Μουρλά, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας & Σχέσεων με Επενδυτές,  του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Project bonds και χρηματοδότηση υποδομών

Την  ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία  των ομολόγων έργου για τη χρηματοδότηση υποδομών, νομικά θέματα και θέματα που σχετίζονται με το τεχνικό Due Dilligence των έργων, θα παρουσιάσουν ο κ. P. Partha, εταίρος Chadbourne & Parke (London) και η κ. Δοξάκη, διεθνής εταίρος της ίδιας εταιρείας, ο κ. Αν. Κουμίδης Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος McBains Cooper Hellas Τεχνική Συμβουλευτική και ο κ. Π. Λάμπρου, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Χρηματοδότηση για καινοτόμες και για νέες επιχειρήσεις

Στις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων θα αναφερθούν  ο κ. Λ. Πηλίτσης, CEO του Private Equity & Venture Capital Group του Ομίλου Πειραιώς, ο κ. Jonathan H.M. Harfield, Partner, Ernst & Young, ο κ. Τσίγκος, Πρόεδρος της Ελληνικής ΄Ενωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, o κ. Γ. Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ίδιας Ένωσης καθώς και ο κ. Ορέστης Ματσούκας, Γενικός Υπεύθυνος του Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ν. Πορφύρης, Αναπλ. Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών, του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αναπτύξει τις προτάσεις του, για τις Χρηματοδοτικές λύσεις νέων επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν σύντομες παρεμβάσεις καινοτόμων και νέων επιχειρήσεων σχετικές με το θέμα.

Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης, ενώ αναμένεται εκπροσώπηση και από τις  πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Ernst & Young, η  «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», ο ΟΛΠ και ο όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Ανάμεσα στους υποστηρικτές, η «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», η McBains Cooper, η Τropical  και η ΠΟΛΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας,  περιλαμβάνονται οι εφημερίδες «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ» και «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», η Action Global Communications Hellas, τα portals www.marketnews.gr,   www.Sofokleousin.grwww.ypodomes.comwww.aftodioikisi.grwww.Energyin.grwww.metaforespress.grwww.ergotaxiaka.gr. κα.

 

Συνέδριο, 23-24 Οκτωβρίου,

Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Λεωφ. Αθηνών 110

Ώρα εγγραφής: 11:00 – 11:30

 

Πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και Α-ΕΝΕRGY

ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΗΡΑ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ: 210 6912183, 210 6912505, fax: 210 6996205

e-mail: [email protected] [email protected]

www.a-energy.gr

 

Facebook Comments