Με άλλο μάτι βλέπουν οι επενδυτές τη συμπεριφορά της αγοράς και των μετοχών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Π. Ζαμάνη, «όλα δείχνουν ότι κάτι πάει να φτιάξει στην αγορά. Πιθανώς και θα κλείσει η πώληση του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία της Emma Delta, με την πρώτη δυνατή αποκρατικοποίηση, η οποία θα δώσει στο κράτος περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι δεδομένη και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το στοιχείο ότι οι τράπεζες και κυρίως Alpha και Πειραιώς θα αποφύγουν την έκδοση των Cocos. Επίσης, η Eurobank ναι μεν θα περάσει στο ΤΧΣ, αλλά πολύ γρήγορα θα επιδιωχθεί να περάσει στον ιδιωτικό τομέα πάλι. Και από την άλλη υπάρχει η εκκρεμότητα της Εθνικής, που, επίσης, καταβάλει την προσπάθειά της να ανταπεξέλθει στην εξεύρεση κεφαλαίων».

Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την αγορά, ότι ξένα κεφάλαια επανακάμπτουν στο Χ.Α. και στρέφονται, εκτός από τις τράπεζες σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως τα ΣΩΛΚ, που λόγω των ισχυρών συμφωνιών στο εξωτερικό καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο ταμπλό, με κέρδη πάνω από 7,5%. Κέρδη άνω του 2,5% για τη Folli Follie, που έκλεισε το deal πώλησης των ΚΑΕ σε Ελβετικό όμιλο duty free, η Βιοχάλκο ενισχύεται λόγω της θυγατρικής ΣΩΛΚ, η Frigoglass καταγράφει κέρδη, διότι ανανέωσε τη σύμβασή της με την Coca Cola και η Eλλάκτωρ διεύρυνε την γκάμα των έργων με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην ΑΕΓΕΚ.

Ως προς τις τράπεζες, η Eurobank καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την απόφασή της να ενταχθεί τελικά στο ΤΧΣ, κάτι το οποίο  αποτελεί στρατηγική επιλογή της τράπεζας. Η πτώση ξεπερνάει το 15,5%, με τη μετοχή στα 0,1940 ευρώ. Απώλειες κοντά στο 5% καταγράφει η Alpha, στα 0,937 ευρώ με την αγορλά να θεωρεί ότι «πάει» να συναντήσει την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Απώλειες 5% για την Εθνική, αφού τίποτα δεν είναι σίγουρο ως προς την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Μικρότερες είναι οι απώλειες για την Πειραιώς, αφού η τράπεζα βρίσκεται σχεδόν στα μισά του δρόμου για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Επίσης, βαριές είναι οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, πάνω από 5% κι αυτό, διότι το ενδιαφ΄ρον της αποκρατικοποίησης περιορίστηκε μόλις σε μία κοινοπραξία αυτή της Emma Delta και με το προσφερόμενο τίμημα κάτω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ, με κάποια πακέτα σε Φουρλή, ΟΠΑΠ κ.ά.

Facebook Comments