Παρά τις τότε προβλέψεις, η Ελλάδα όχι μόνο δεν βγήκε από το ευρώ, αλλά τώρα καλωσορίζουμε και τη Λιθουανία, ως το 19ο μέλος της ευρωζώνης, τόνισε την Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού των δραστηριοτήτων της Κομισιόν, τις δύο πενταετίες στις οποίες διετέλεσε πρόεδρος της, ο απερχόμενος επικεφαλής της Επιτροπής επέκρινε τις «Κασσάνδρες» που, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, προέβλεπαν, μετά βεβαιότητας, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής των G20, τότε, όλοι εμφανίζονταν υπερβέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της ευρωζώνης και ότι αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο κατάρρευσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο.

«Μην ξεχνάτε πού βρισκόμασταν: Κοντά στη χρεοκοπία. Τώρα Ιρλανδία και Πορτογαλία βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, και τα άλλα κράτη είναι πολύ σταθερότερα, ενώ Η ΕΕ εμφανίζει πλεόνασμα στο εμπορικό και γεωργικό ισοζύγιο» επισήμανε.

Ωστόσο, κατέληξε υπεραμυνόμενος των επιτευγμάτων της προεδρίας του και αυτό, διότι «όχι μόνον η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ, αλλά, από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα καλωσορίσουμε τη Λιθουανία, ως το 19ο μέλος της ευρωζώνης».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της ομιλίας του Πορτογάλου πολιτικού, οι ευρωβουλευτές, για να τον τιμήσουν, σηκώθηκαν και άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Facebook Comments