Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης, κάλεσε τα κόμματα να βασισθούν σε ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε πριν από δέκα ημέρες από τους «δέκα σοφούς» που ο ίδιος συγκάλεσε.

Οι «δέκα σοφοί», πολιτικοί και εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εργασίας και εκπόνησαν σειρά συστάσεων για τη μεταρρύθμιση του ιταλικού πολιτικού συστήματος και την ανάταξη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ενάμισι χρόνο σε ύφεση.

Ακολουθούν οι κύριες προτάσεις των δύο ομάδων εργασίας:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί μερικώς με την αποπληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών της δημόσιας διοίκησης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, και με την διάθεση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2.Ολοι οι διάθεσιμοι συμπληρωματικοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την χαλάρωση των φόρων επί της εργασίας και με στόχο μία οικονομική ανάπτυξη ισότιμη και διαρκή.

3. Οι πόροι των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για τη χρηματοδότηση της προσωρινής ανεργίας που αυξάνεται στη χώρα.

Η εισήγηση για την οικονομική πολιτική περιλαμβάνει και άλλες περισσότερο γενικού χαρακτήρα προτάσεις: προώθηση της γυναικείας απασχόλησης, ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στους τομείς του φυσικού αερίου, της φαρμακοβιομηχανίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, αποφυγή ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων και των συμμετοχών του κράτους όσο οι συνθήκες της αγοράς είναι δυσμενείς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1. Νέος εκλογικός νόμος, που θα εισάγει μία λογικότερη από την ισχύουσα πριμοδότησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν για τους υποψήφιους της επιλογής τους και όχι για λίστες ονομάτων που αποφασίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων.

2. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, οι οποίοι σήμερα είναι 945 συνολικά. Προτείνουν επίσης την αντικατάσταση του συστήματος όπου η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ισοβαρείς με ένα σύστημα όπου το κύριο αντιπροσωπευτικό σώμα θα είναι η Βουλή, ενώ η Γερουσία θα αντιπροσωπεύει τις περιφέρειες.

3. Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να διατηρηθεί, αλλά μειωμένη, και οι δαπάνες των κομμάτων πρέπει να δικαιολογούνται και να ελέγχονται αυστηρά.

4. Πρέπει να ψηφισθεί νόμος περί ασυμβιβάστου μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων και δημοσίου ρόλου των πολιτικών ηγετών, αλλά κάθε σοβαρή απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ματαιωθεί εδώ και είκοσι χρόνια, από την κάθοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πολιτική αρένα.

Facebook Comments