Μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλειστεί από τις αγορές χωρίς δική της ευθύνη θα είναι δυνατή η χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης που διαπραγματεύεται η Αθήνα με την ευρωζώνη, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες από τα όσο εκτυλίσσονται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, κατά τις ίδιες πηγές, αν η ανάγκη της Αθήνας είναι αποτέλεσμα επιλογών της που τη βγάζουν εκτός στόχων, τότε η γραμμή θα παραμένει «κλειστή».

Η επίμαχη προϋπόθεση φαίνεται να αποσκοπεί στο να δεσμεύσει ακόμα και μια νέα ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων που θα συνοδεύουν τη γραμμή στήριξης.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, η γραμμή στήριξης θα έχει «ζωή» ενός έτους, το 2015.

Όλα πάντως τα ζητήματα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες (θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου) και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα (η οποία αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το Νοέμβριο).

Υπό εξέταση παραμένει και ο ρόλος που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη γραμμή στήριξης, πάντως ως τώρα φαίνεται πως θα έχει ένα τεχνικό και συμβουλευτικό ρόλο, στο πλαίσιο της εποπτείας που θα συνοδεύει τη γραμμή πιστώσεων.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εντός της Παρασκευής, στο περιθώριο της Συνόδου.

Facebook Comments