Την άρνησή τους να τροποποιήσουν τους προϋπολογισμούς των χωρών τους για το 2015 γνωστοποίησαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Αφορμή, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» η επιστολή που έλαβαν από την Κομισιόν, μαζί με τρεις ακόμη χώρες, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα, μέσω της οποίας καλούνται να δώσουν διευκρινίσεις για τη δημοσιονομική απόκλιση που παρατηρείται στον προϋπολογισμό που έχουν καταθέσει.

Ο Ματέο Ρέντσι δεν δίστασε να έρθει και σε σύγκρουση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα αυτό.

Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής  αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν που αφορούσε τον ιταλικό προϋπολογισμό, πρωτοβουλία που επικρίθηκε έντονα στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά αυτή τη δημοσιοποίηση διότι επί του παρόντος διεξάγουμε ανεπίσημες συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να γίνονται αυτού του είδους οι συζητήσεις σε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης», είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οπως ήταν ίσως αναμενόμενο ο Ματέο Ρέντσι δεν άργησε να περάσει στην αντεπίθεση προειδοποιώντας, ότι θα βγάλει στη δημοσιότητα τα έξοδα των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες.

«Θα δώσουμε στη δημοσιότητα όλες τις επιστολές και όλα τα οικονομικά στοιχεία για τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ επιστράτευσε διπλωματικές μεθόδους αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση. «Θα πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας στο τέλος της εβδομάδας, κάτι που θα πράξουμε. Ο διάλογος συνεχίζεται μέσα σε πολύ καλές συνθήκες με τις Βρυξέλλες». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η Γαλλία σκοπεύει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της αλλά με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία».

Εξάλλου, πρόσθεσε πως δεν θα προχωρήσει πέραν της εξοικονόμησης των 21 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015.

«Μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε καλύτερα ορισμένους πόρους, να υπολογίσουμε καλύτερα ορισμένες δαπάνες, αλλά δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σημείο αυτό», διαβεβαίωσε ο Ολάντ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας προβλέπει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015, το οποίο απέχει από το 3%, στο οποίο έχει δεσμευθεί το Παρίσι.

Facebook Comments