Τα παιδιά στη Νότια Κορέα είναι τα λιγότερο ευτυχισμένα σε σχέση με τα παιδιά σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Σεούλ, επικαλούμενη ως αιτία πρόκλησης αυτού του φαινομένου το αυστηρό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου μεταξύ των 30 χωρών σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των παιδιών από τη ζωή τους – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ακολουθούν η Ρουμανία και η Πολωνία.

“Ο βαθμός ικανοποίησης που έχουν τα παιδιά από τη ζωή τους συνδέεται με το ακαδημαϊκό στρες κι ακολουθούν η βία στα σχολεία, ο εθισμός στο Ίντερνετ, η αμέλεια και η βία στον κυβερνοχώρο”, ανακοίνωσε το υπουργείο αναφερόμενο στην έρευνα που πραγματοποίησε σε περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά (δηλαδή μικρότερα των 18 ετών).

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, Νοτιοκορεάτης και ο ίδιος, δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα επιβαρύνει πολύ τα παιδιά καθώς καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και απαιτεί πολλές ώρες διαβάσματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στη Νότια Κορέα αξιολογήθηκαν συγκριτικά με εκείνα από τις 27 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συν τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η έρευνα, η πρώτη του είδους που πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Σεούλ, δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που περίπου 600.000 μαθητές προετοιμάζονται για τις ετήσιες εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο με την αγωνία τους να κορυφώνεται για την εξασφάλιση μίας θέσης σε ιδρύματα κύρους που θα τους ανοίξουν τον δρόμο για μία υψηλόβαθμη θέση σε κάποια εταιρεία.

Την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, στις 13 Νοεμβρίου, το χρηματιστήριο της χώρας θα ανοίξει μία ώρα αργότερα και οι εργαζόμενοι θα πάνε αργότερα στις δουλειές τους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές δεν θα κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν στην κίνηση, ενώ και η κεντρική τράπεζα θα καθυστερήσει κατά μία ώρα τη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Ακόμη και οι εσωτερικές πτήσεις θα περιοριστούν στη διάρκεια των προφορικών εξετάσεων.
Περισσότερα από τα μισά παιδιά, ηλικίας από 15 ως 19, που έχουν τάσεις αυτοκτονίας αναφέρουν ως αιτία τις “ακαδημαϊκές επιδόσεις και την είσοδο στο πανεπιστήμιο”, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Οι νοτιοκορεάτες γονείς συνηθίζουν να συνοδεύουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στα υπερπληθή σχολεία όπου παρακολουθούν μαθήματα μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ τους ξεκινούν Αγγλικά από το νηπιαγωγείο.

Στην ίδια έρευνα, η Νότια Κορέα εμφανίζει επίσης χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την παιδική φτώχεια και τον ελεύθερο χρόνο για χόμπι και εξωσχολικές δραστηριότητες: σε αμφότερες τις κατηγορίες έρχεται τελευταία, μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σεούλ κι εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ σε ηλικία πέντε ετών, εξηγεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει βαρύ τίμημα.

“Ψυχολογικά, οι μαθητές επιβαρύνονται πολύ από τον ανταγωνισμό και το πολύωρο πρόγραμμα των μαθημάτων”, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ σήμερα Τρίτη.

Facebook Comments