Έχουμε συνηθίσει να ζούμε και να αποδεχόμαστε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σαν τελείως φυσιολογικά – σαν την συνηθισμένη Καθημερινότητα μας. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες κλείνουν στις 1.30 ή λίγο αργότερα, οι Τράπεζες κλείνουν στις 2.30. Παντού ουρές – και αυτό μας φαίνεται τελείως φυσιολογικό!

Κοιτάζουμε απαθείς τα Δελτία Ειδήσεων με ανθρώπους, που υποφέρουν αλλά στέκονται σε ουρές. Έξω από το ΙΚΑ ή άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες για ώρες – από τα άγρια μεσάνυχτα. Και έχει αρχίσει κι αυτό να γίνεται Καθημερινότητα μας και δείχνουμε με τον τρόπο μας να το αποδεχόμαστε.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 50.000 Ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό. Και 5 περίπου εκατομμύρια Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό σαν Μετανάστες. Κι αυτό μας φαίνεται πια τελείως φυσικό.

Αλλά ποια είναι η Καθημερινότητα, που βιώνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό? Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες, που είναι ανοιχτές ως τις 6 το απόγευμα – για να εξυπηρετήσουν τους Πολίτες. Και ηλεκτρονικά συστήματα παντού, που δεν υποχρεώνουν τους Πολίτες να «πετάγονται» κάθε λίγο στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Όλα τακτοποιούνται ηλεκτρονικά! Και όταν πηγαίνεις σε μια Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ούτε ουρές, ούτε μούτρα.

Γιατί όλα είναι οργανωμένα για την εξυπηρέτηση και όχι την ταλαιπωρία του Πολίτη.

Προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή μιλούσα με γνωστό Συνδικαλιστή των ΔΥ. Έθεσα το θέμα του ωραρίου. «Α! Εδώ υπάρχουν ειδικές κλιματικές συνθήκες γι αυτό οι ΔΥ σχολάνε από τι ς 1.30» μου απάντησε! Όταν έξω είχε μόλις 18 βαθμούς και σε όλα τα Γραφεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχουν πλήρη Κλιματιστικά μέσα. Οι δικαιολογίες είναι εύκολες αλλά χωρίς βάση. Θέληση από τις κυβερνήσεις δεν υπάρχει.

Και ο Πολίτης που θα απευθυνθεί σε μια Δημόσια Υπηρεσία αντιμετωπίζεται – ή τουλάχιστον νοιώθει – σαν «ο Εχθρός»!! Και πριν κάνει οτιδήποτε πρέπει να ρωτήσει Τι ισχύει για την περίπτωση του και σαν απάντηση θα έχει ένα κούνημα του κεφαλιού…. Και αοριστίες.

Γιατί όλος ο Νομικός Κόσμος της Ελλάδας ξέρει ότι εδώ ισχύουν εκατομμύρια – χωρίς υπερβολή – Νόμοι, Βασιλικά Διατάγματα, Αναγκαστικοί Νόμοι της Χούντας, Αποφάσεις Νομαρχών κλπ κλπ. Όλη αυτή την ύλη κανείς άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να την ξέρει. Και έτσι επιτρέπει στους γνωστούς Επαγγελματίες να βρίσκουν χιλιάδες τρύπες για να ξεφεύγουν.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να τελειώσουν μέσα σε δύο χρόνια. Μερικές Ομάδες Ειδικών θα μπορούσαν να κωδικοποιήσουν την πολύπλοκη Ελληνική Νομοθεσία και έτσι έτσι ό κάθε Πολίτης να ξέρει οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Μάλιστα είχα προτείνει το Θεματολόγιο των Ελβετών, που κωδικοποιήσαν επίσης την Νομοθεσία τους.

Γιατί όταν δεν ξέρεις τις Νομικές Διατάξεις, που σε αφορούν, δεν ξέρεις και τα νόμιμα Δικαιώματα σου. Και παύεις να είσαι Πολίτης.
 

Ίων Στεριώτης

Facebook Comments