Στη σκιά της αποκάλυψης του βραδινού ανώνυμου τηλεφωνήματος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Κατήγγειλε μερίδα του Τύπου η οποία, όπως ισχυρίστηκε, «αποφάσισε ότι δεν είχε λόγο να προβάλει την επίσκεψη Γιούνκερ καθώς τα όσα επιβεβαίωσε δεν ταιριάζουν με τις ιστορίες κατάρρευσης και καταστροφής που αναπαράγονται τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα όσο και από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη». Μάλιστα προσέθεσε ότι δεν υπάρχει η κατάρρευση την οποία υποστηρίζει κυρίως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό έκρινε ότι η ομιλία Γιούνκερ δεν παρουσιάστηκε τόσο από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η επίσκεψη Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση ενώ οι δηλώσεις Γκουρία δείχνουν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όσον αφορά την «καθαρή έξοδο» για την οποία γίνεται έντονος λόγος επέμεινε ότι αποτελεί γεγονός και σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, όπως είχε εμπνευστεί ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, υπάρχει βούληση, στρατηγικός σχεδιασμός και η υπερβολική λιτότητα δεν μπορεί παρά να δρα ανασταλτικά για την ελληνική οικονομία.

Για το πλεόνασμα είπε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να  παράγει πλεόνασμα που βρίσκεται πάνω και από τον στόχο του 2018 ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τους πολίτες. Οι τρόποι αναμένεται αν συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.» Η «μεταπρογραμματική» εποπτεία θα μοιάζει με αυτή που είχαν και όλες οι υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης. Δεν θα συνεπάγεται όμως αξιολόγηση. Αυτό το καθεστώς τελειώνει τον Αύγουστο το 2018. Θα υπάρχουν αποστολές», επεσήμανε. Και προσέθεσε: «Τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους ή για επενδύσεις, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα».

Αρνήθηκε σχέδιο για ελαφρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών («Αυτό που υπάρχει η πολιτική βούληση, εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνουμε τους πολίτες της χώρας, πάντα εντός των ορίων των πρωτογενών πλεονασμάτων»).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές το Σεπτέμβριο λέγοντας ότι «είναι φυσιολογικό να ανησυχούν» και συμπληρώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δώσει εκ νέου στήριξη στα  παλιά κόμματα, των ολιγαρχών που οδήγησαν στην κρίση». Ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει λήξει η συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Σχετικά με τον κ. Μαρινάκη ανέβασε τους τόνους και εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Μαρινάκης που ενορχηστρώνει μαζί με τη ΝΔ όλη αυτή την εκστρατεία. Ο κ. Μαρινάκης μέσω των άθλιων δημοσιευμάτων τόσο του Βήματος όσο και των Παραπολιτικών. Ο κ. Μαρινάκης που έχει εξευτελίσει έναν άλλοτε παραδοσιακό όμιλο ΜΜΕ. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κολομβία (…) Αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες»

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τον χαρακτηρισμό που απέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στο Βαγγέλη Μαρινάκη (σ.σ. ναρκέμπορας) τόνισε ότι αργά η γρήγορα η δικαιοσύνη θα ορίσει εάν ήταν λανθασμένος ή ορθός. Και επανέλαβε ότι ο κ. Μαρινάκης τηλεφώνησε στο προσωπικό του κινητό «ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζω, ούτε έχω μιλήσει ποτέ».  Και συνέχισε: «Δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις του κ. Μαρινάκη περί τυπικότητας. Μπορεί ο κ. Μαρινάκης να τηλεφωνεί σε ανθρώπους τη νύχτα που δεν γνωρίζει και να απειλεί». Είπε ξανά ότι «αυτά δεν πιάνουν σε αυτήν την κυβέρνηση και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κ. Μαρινάκης». Ερωτώμενος γιατί επέλεξε να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα είπε ότι «ανακοίνωσα το τηλεφώνημα καθώς δεν θεωρώ λογικό ένας επιχειρηματίας να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο».

Διευκρίνισε ότι όλες οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν την τελευταία ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε να σταματήσει να προστατεύει τον διωκόμενο επιχειρηματία ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο κ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του θα απογοητευθούν ξανά από τον ελληνικό λαό. Καθώς, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την  συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη  δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής  εξουσίας».

Σε σχέση τη στάση της Τουρκίας είπε ότι η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής την απομονώνει από τους διεθνείς οργανισμούς επικαλούμενος τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ερωτώμενος για την αντιπαράθεση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Αυλωνίτου, με το βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, απάντησε αφήνοντας αιχμές για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ: «Ήμουν πάντα της άποψης ότι ο δημοκρατικός διάλογος είναι και εύλογος και θεμιτός. Το τελευταίο διάστημα μου κάνουν εντύπωση τοποθετήσεις (σ.σ.: από βουλευτές των ΑΝΕΛ) που ταυτίζονται με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείονται συζητήσεις μεταξύ του Δημήτρη Καμμένου και της Πειραιώς.

Facebook Comments