Ευρώ: Έχει λογική βάση η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ;

FXCM

Το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι όλων των βασικών νομισμάτων εκτός του ελβετικού φράγκου. Δύο ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν τους επενδυτές. Στο μέτωπο των ανακοινώσεων πρόκειται για τον σύνθετο δείκτη PMI Απριλίου στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες, εντός των προσδοκιών της αγοράς. Η μέτρηση κάτω του 50,0 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας και επομένως συνιστά λόγο ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, οι traders επικεντρώθηκαν στον αντίστοιχο δείκτη μεταποίησης στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε απρόσμενα στις 47,9 μονάδες.

Η Ευρωζώνη είναι μια οικονομία δύο ταχυτήτων και η Γερμανία αντιπροσωπεύει τον «πυρήνα» και η απόδοση της οικονομίας της, όπως πιστεύουν πολλοί, είναι αυτή που κράτησε σε ισχύ τα δημοσιονομικά μέτρα και τη συγκεκριμένη στάση της ΕΚΤ. Αν επομένως η Γερμανία βρεθεί υπό πίεση, πολλοί (όπως ο Bill Gross της Pimco) πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα τελικά θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο είναι περισσότερο πιθανό από ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, αν και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η άλλη εξέλιξη που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ισπανίας για το ΑΕΠ α’ τριμήνου. Μια πτώση της τάξης του 2,0% είναι πολύ χειρότερη από την αναμενόμενη. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το γεν χάνει έδαφος με την αγορά να ελπίζει σε νέα μέτρα από την BoJ


Η προσπάθεια του γεν να ανακτήσει το χαμένο έδαφος το πρώτο μισό της χθεσινής συνεδρίασης τελικά κατέρρευσε. Ο κυριότερος λόγος ήταν μια σταθερή διάθεση ρίσκου με τις μετοχές να ενισχύονται σε υψηλότερα επίπεδα και η δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το γεν. Όπως ακριβώς και ο χρυσός αντιμετώπισε έντονο ενδιαφέρον κάτω από τα $1.525, έτσι και η ισοτιμία USDJPY θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές εντολές ικανές για μια δυναμική ώθηση. Αναμένουμε την απόφαση επιτοκίων της BoJ εντός της εβδομάδας τη στιγμή που τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Standard & Poor’s προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία διογκώνει τα επίπεδα χρέους της.