Δυο σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν σήμερα στις αγορές. Η πρώτη αφορούσε την νέα απογοητευτική ανακοίνωση για το δείκτη μεταποίησης PMI της Γερμανίας και η δεύτερη τη συνεχιζόμενη πτώση των spreads των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, έναντι των γερμανικών. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο δε βοήθησε το ευρώ να κινηθεί ανοδικά, αλλά αντιθέτως βρέθηκε και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο εβδομάδων.

Αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι σχετικά με το αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των κινεζικών αρχών.

Χωρίς αμφιβολία η αρνητική έκπληξη για τη μεταποίηση στη Γερμανία, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για μια μείωση επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Άλλωστε και ο Draghi από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε ανοίξει το δρόμο για κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι αν τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν μια τέτοια παρέμβαση θα είναι απαραίτητη.

Τα διετή ιταλικά ομόλογα βρέθηκαν σε νέα πολύμηνα χαμηλά καθώς υπάρχει αισιοδοξία για το σχηματισμό κυβέρνησης εντός των επομένων ημερών.

 

Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analys

Facebook Comments